Rondje langs de Prijswinnaars

De afgelopen week hebben de twee organisatoren van het Humcoven Tourspel een aantal prijswinnaars persoonlijk bezocht (foto’s zijn onderin te vinden). Zo werd er vorig weekend gestart bij enkele lokale Meerssense deelnemers. Het eerste bezoekje werd gebracht aan de best presterende vrouw van 2018, Nelly Cortenraad. Zij eindigde op een mooie 8e plek. Manlief Theo, die dit jaar overigens als 92e eindigde, had het bier bij binnenkomst al koud staan. Verhalen werden opgehaald over hun vakantie(s) in Oostenrijk, waarin veel gewandeld wordt. Bijna 100 keer zijn ze er al geweest, en ook dit jaar tijdens de Tour bezochten zij het Alpenland. Met pijn en moeite trouwens want de files waren niet voor de poes. In Oostenrijk was het moeilijk om het Humcoven Tourspel te volgen, pas bij thuiskomst – een aantal etappes voor het einde van de Tour – had Nelly in de gaten hoe goed haar lijstje dat ze samen met Theo op een dubbelzijdig beschreven notitieblokje in kopie bewaarde, scoorde. Later op die avond reikte organisator Bjorn aan Niels Bosten, op de verjaardag van hun schoonvader Fred van Weersch, te Ulestraten de prijs uit van plek 6. Voor Niels een evenaring van zijn beste prestatie verleden jaar, toen de prijs ook op dezelfde plek aan de rand van de vijver uitgereikt werd.

Op zondagochtend, vroeg uit de veren, werd als eerste even aangeklopt bij de nummer  5 van het Humcoven Tourspel, Jack Molling. ‘Even’ in de letterlijke betekenis van het woord. Jack stond nog onder de douche en de organisatie liet derhalve de envelop onder toeziend oog van vrouwlief op zijn keukentafel achter. Er was ook niet veel tijd, want om 11 uur was in Maastricht bij Robin Olzheim, nummer 9, afgesproken. Nadat Robin bij zijn vriendin uit bed was gekropen, gealarmeerd door het geblaf van hond Moody die de aankomst van de organisatie verraadde, werd de prijs uitgereikt onder het genot van een kopje koffie. In het bijzijn van zijn balorige, harige huisgenote werd nog even rustig nagepraat over de Tour. Robin gaf aan dat het een bewuste strategie was om slechts één lijstje in te vullen, zodat eventueel doorwisselen van renners op twee lijstjes niet ten nadele zou uitpakken.

Vervolgens werd er over de A79 richting Hulsberg gereden. De woonplaats van niemand minder dan winnaar Mike Deswijzen. Mike deed ons hartelijk ontvangen. Terwijl zijn vrouw de Limburgse vlaai aansneed werd er gezellig in de tuin gepraat over het wielrennen en Mike zijn prestatie in het Tourspel.  In het dagelijks leven werkt de 36-jarige Mike momenteel als beleidsmedewerker bij de Politie Limburg-Zuid. Sinds een aantal jaren is hij het wielrennen daarnaast zelf steeds meer gaan volgen. Voorheen was het vooral voetbal dat de klok sloeg, niet vreemd voor iemand die jarenlang op eerste klasse amateurniveau speelde. Zijn overwinning in het Humcoven Tourspel levert hem en zijn gezin een mooie zakcent op voor de vakantie.

Ook werd die zondagmiddag, na wat omleidingen in verband met de aanleg van de Buitenring in Parkstad, nog een bezoek aan Amstenrade gebracht. En wel aan de heer Pierre Thijssen, al jarenlang deelnemer in ons Tourspel. De pensionado en zijn vrouw, daags ervoor jarig, ontvingen ons hartelijk. Het werd een mooi kennismaken met elkaar na al die jaren. Pierre voorspelde als beste de eindklassementen in deze Tour en hij mocht dan ook uit handen van de organisatie een door Georg Walstock uit Maastricht gesponsorde Airboost Floorpomp ontvangen. En dat was een mooi en passend geschenk, Pierre brengt sinds zijn pensioen voldoende uurtjes op de fiets door. Na een laatste kop koffie kwam daarmee aan een mooie zondagochtend voor de organisatie ook een einde.

Op donderdagavond bezocht organisator Michiel in het Nijmeegse de nummer twee en nummer zeven van deze Tour – in geldtermen de grootste winnaar – Maarten Schoemaker. Er was afgesproken in restaurant Bleeckerstreet waar Maarten met vriendin en goede vrienden – ook deelnemers aan ons Tourspel – die avond dineerde. Michiel schoof aan bij de koffie en er werd nog even nagepraat over de mooie prestatie van Maarten. De combinatie van Colbrelli, Degenkolb, Van Avermaet en Thomas maakte voor hem het verschil ten opzichte van het pak dat achter hem eindigde. Het uitvallen van Tiesj Benoot en het vallen van Christophe Laporte heeft Maarten ten opzichte van Mike Deswijzen uiteindelijk de das omgedaan. Na een 4e plek vorig jaar en een 2e plek dit jaar met een gouden randje gaat Maarten volgend jaar alles op alles zetten om de hoogste trede te bereiken!

Alle andere  prijswinnaars hebben hun gewonnen gelden reeds per bank ontvangen. De bonusprijzen zullen begin volgende week per post toegezonden worden.

Mike Deswijzen kroont zich tot winnaar Humcoven Tourspel 2018!

Mike Deswijzen uit het Limburgse Hulsberg is de winnaar geworden van de twaalfde editie van het Humcoven Tourspel. De politiefunctionaris, die verleden jaar via oud-winnaar en vriend Ralph Dreessen op het bestaan van ons spel werd gewezen, greep de koppositie in etappe 5. Het ‘Geel’ heeft hij nadien niet meer uit handen gegeven. De kracht van zijn lijst bestond uit 11 sprinters, aangevuld met Greg van Avermaet en explosieve types als Alaphillipe, Dan Martin en Valverde. Ook de twee kopmannen van Sky, Thomas en Froome, hadden op Mikes lijst een basisplaats, net als Roglic. Met onder andere Dumoulin, die bijtijds vanuit de reserves inviel, is zijn lijst niet te passeren gebleken. Een knappe prestatie van ‘Mr. Limburgia’ die daarmee zijn 18e en 27e plek van verleden jaar ruimschoots overtreft. Maarten Schoemaker heeft zijn beste jaar tot op heden. De amateurwielrenner en econoom uit Nijmegen is al jaren trouwe deelnemer aan ons Tourspel. Afgelopen jaar brak hij door met een vierde plek in de eindstand, maar dit jaar doet hij het met een knappe tweede plek in de eindstand  nog beter. Bovendien mogen we hem niet alleen complimenteren met plek twee, ook plek zeven wordt door Maarten opgeëist. De vele uren op zijn renfiets en de ervaring in ons tourspel werpen daarmee duidelijk zijn vruchten af. Op plek 3 stond lange tijd Dennis Wellink. Even leek het erop dat de Heerlenaar zijn podiumplek met Parijs in zicht zou verspelen. Een goede voorspelling echter brengt hem terug op de begeerde podiumplaats. Deze komt hem zeker toe, gezien het feit dat Dennis vanaf etappe 4 in de top tien verkeerd. Dertien is in zijn geval geen ongeluksgetal, want bij dertien standen stond hij op plek drie, waaronder dus in de belangrijkste stand. Bram Jansen eindigt op plek vier in het Humcoven Tourspel van 2018. De ‘fan’ van de inmiddels vergeten wielrenner, Theo Eltink, voelt zich thuis in ons spel. In 2011, 2012 en 2015 wist hij ook al de top tien te behalen. Zijn vierde plek van dit jaar is echter zijn beste prestatie tot op heden. Op plek vijf zien we ‘mastodont’ Jack Molling eindigen. Dankzij een goede eindvoorspelling weet hij maar liefst drie plekken op te schuiven. Jack won tien jaar geleden het Humcoven Tourspel en rijgt sedertdien de top tien klasseringen aan elkaar.

Niels Bosten is dit jaar op plek zes geëindigd. Daarmee doet hij het even goed als vorig jaar. Plek zeven is zoals eerder gememoreerd voor Maarten Schoemaker. Achtste wordt de eerste vrouwelijke deelnemer, Nelly Cortenraad een echte Humcovense. Nelly zal ongetwijfeld samen met haar man Theo hebben overlegd over haar lijstje, waarvan het presteren bij terugkomst van vakantie afgelopen week een aangename verrassing bleek – zo is de organisatie ter ore gekomen. Robin Olzheim is een echte (wieler)spelletjesfreak. In zijn tweede deelname aan ons spel brengt hem dat tot een verdienstelijke negende plek ondanks dat Robin aan het begin van deze Tour dacht langer nodig te hebben om de tactiek van het Humcoven Tourspel onder de knie te krijgen. Pieter de Graaf treft het wat minder met zijn eindvoorspellingen. Deze werpen hem terug van een zesde naar tiende plek. Desalniettemin goed voor een leuke prijs en een onuitwisbare vermelding in onze eregalerij. Stefan Dreezen en Jan Matheeuwsen missen weliswaar de eregalerij maar zijn wel prijswinnaars op plek 11 respectievelijk plek 12.

De beste voorspeller van de eindklassementen is dit jaar Pierre Thijssen. Het uittredend raadslid uit de nu nog bestaande gemeente Schinnen is steevast een van deze eerste inschrijvers van ons Tourspel. Hij voorspelde onder andere met enig chauvinisme dat Tom Dumoulin voor Chris Froome de Tour zou winnen. De top drie van de groene trui voorspelde hij helemaal goed, net als plek twee van Warren Barguil in de bolletjestrui. Als beloning ontvangt Pierre een gele airboost floorpomp gesponsord door gesponsord door rijwielhandel en tweewielerspecialist George Walstock uit Maastricht. Deze pomp heeft Pierre straks waarschijnlijk heel veel nodig heeft als hij fulltime gepensioneerd is.

De organisatie heeft vanavond ook weer de traditionele loting verricht om de winnaars van de bonusprijzen te bepalen. De eerste bonusvraag – winnaar van de ploegentijdrit (BMC) – is door 46 deelnemers goed beantwoord . Uit de koker komt Sven Rosevelt uit Middelburg als winnaar. De tweede bonusvraag – beste jongere (Pierre Latour) – werd door 29 deelnemers goed voorspeld. Uittredend winnaar van het Humcoven Tourspel 2017, René Daniëls uit Heerlen, is het lot hier het meest gunstig gezind. De laatste bonusvraag – aantal uitrijders (145) – is slechts door 5 deelnemers goed beantwoord. Nadat we de cavia’s hebben laten rennen blijkt André Zegers uit Apeldoorn de prijs te pakken. Alle winnaars krijgen de documentaire Jan Janssen – De Tour Van 1968 opgestuurd. Een toepasselijk geschenk 50 jaar na dato. Over weer 50 jaar hoopt de organisatie een prachtige documentaire over Tom Dumoulin cadeau te kunnen doen.

De lucratiefste klimdaglijst en tevens succesvolste dagprijslijst overall komt van de hand van Charles & Brigitte Mekes. Bijna 30 euro slepen zij in de wacht. De beste heuveldagprijslijst behoort toe aan Ron van Rosevelt. Circa 17 euro komt voor deze lijst zijn kant op. De sprintdaglijst van Jack Molling leverde op het vlakke terrein het meeste op. Ongeveer 16 euro zal de organisatie hem overhandigen. Eervolle vermeldingen zijn er nog voor Joël Fliek, René Daniëls en Michiel Daamen die in het cumulatieve prijzenklassement der dagprijzen op plek 2, 3 en 4 eindigen na Charles & Brigitte Mekes.

De gewonnen prijzen in het allroundklassement zullen waar mogelijk komende zaterdag of zondag persoonlijk overhandigd worden. Ook een aantal dagprijswinnaar proberen we dan persoonlijk te bezoeken. We zullen daartoe nog in contact treden met de diverse prijswinnaars via e-mail. Prijzen die niet persoonlijk overhandigd kunnen worden zullen worden overgemaakt of – indien in natura – per post worden toegestuurd.

Ten slotte rest de organisatie om iedereen te danken, te beginnen bij al onze deelnemers voor hun enthousiaste deelname, maar ook zeker veel dank aan onze hoofdsponsor Bijlesnetwerk, zonder wiens bijdrage het HUMCOVEN TOURSPEL ieder jaar verder groeit, dit jaar met een record prijzenpot. Ook dank aan subsponsor Rijwielhandel George Walstock, waar Tom Dumoulin en andere wielrenners regelmatig klant zijn. Sinds dit jaar is de rijwielhandel in handen van Roger Vrancken, al jaren deelnemer aan ons spel.

De organisatie hoopt dat iedereen terugkijkt op een mooie Tour en veel spelvreugde heeft ervaren in ons Tourspel. Volgend jaar start de Tour in de ‘Europese’ hoofdstad Brussel, we hopen dan iedereen weer te mogen begroeten.

Vive le Vélo en tot volgend jaar!

Krachtsexploot van Kristoff op Champs-Élysées

Europees kampioen Alexander Kristoff vloert de concurrentie in de traditionele slotetappe van de Tour. John Degenkolb en Arnaud Démare, de overgebleven topsprinters naast Sagan, worden twee en drie. Met zijn overwinning heeft Kristoff eindelijk weer een Tourzege in de wacht gesleept. Zijn enige twee andere zeges in La Grande Boucle vonden in 2014 plaats toen hij een stormachtige opkomst kende en daardoor in Noorwegen als de opvolger van de God of Thunder – Thor Hushovd – werd gezien. Kristoff heeft die verwachtingen echter nooit helemaal kunnen waarmaken. Zo kwam Hushovd in de Tour bijvoorbeeld tot 12 etappezeges. Kristoff heeft er met zijn zege van vandaag wel evenveel als leeftijdgenoot en landgenoot Edvald Boasson Hagen, die ooit ook een grotere toekomst werd voorspeld dan is uitgekomen.

In het Humcoven Tourspel slaan de lijstjes met relatief veel sprinters hun slag. Niels Bosten en Jan Matheeuwsen maken de grootste sprong naar plek 5 respectievelijk plek 9. Vanaf plek 4 tot en met plek 12 staat het relatief dicht op elkaar dus na de klassementsvoorspellingen kan de top tien nog behoorlijk gehusseld worden. Nog meer mensen maken natuurlijk kans op een prijsje gezien er dit jaar twaalf prijzen te winnen zijn. Morgen om 22.30 zullen we de eindstand van het Humcoven Tourspel 2018 en de winnaars van de bonusprijzen bekend maken. Volgend weekend zal de organisatie zo veel mogelijk winnaars persoonlijk hun prijs overhandigen.

De laatste dagprijs wordt gedeeld door 13 deelnemers. Niemand had Jasper de Buyst (naast de andere benodigde namen) om zo nog het verschil te maken.