John Degenkolb wint eindelijk een Tourrit!

John Degenkolb strijdt al lange tijd mee in de Tour voor ritzeges. Tot nu toe viel het kwartje nog niet de kant op van de sterke bonk uit Gera. Vandaag echter was Der John de allersterkste in koers en kon hij het karwei ook afmaken in de straten van Roubaix. Degenkolb bewaart goede herinneringen aan dit centrum van de wielerepiek. In 2015  vierde hij er op de wielerbaan zijn grootste triomf en mocht hij de beroemde steen omhoog houden – zijn laatste grote zege.

Samen met Greg van Avermaet en Yves Lampaert maakte Degenkolb zich uit de voeten op Camphin-en-Pévèle, de laatste serieuze kasseistrook van de dag. Daarachter kwam geen georganiseerde jacht tot stand en dus mochten de twee Belgen en de ene Duitser het voor winst uitzoeken. Het was de Duitser die aan het langste eind trok. Na eerdere ritzeges in de Vuelta en de Giro, heeft Degenkolb nu dus ook een Tourzege binnen. Hij was daar zeer emotioneel onder; niet gek gezien het onheil dat hem de afgelopen jaren ten deel is gevallen. Het grootste slachtoffer van vandaag was Richie Porte, die met een gebroken sleutelbeen de Tour moest verlaten. De enige grote naam die vandaag veel tijd verloor was Rigoberto Uran. Hij zal om een top 5 klassering te behalen aan het eind van deze Tour for moeten gaan uithalen in de bergen. Al met al is de schade van een dagje kasseien dus meegevallen.

In het Humcoven Tourspel gaat Mike Deswijzen nog altijd fier aan kop. De voorsprong op Maarten Schoemaker, Dennis Wellink en André Zegers blijft min of meer gelijk. Er zijn geen grote veranderingen in de top tien. Vanaf dinsdag zal de dynamiek van de klimgeiten in het spel komen als de eerste zware Alpenetappe op het programma staat. Wat zeker is, is dat op de winnende lijsten John Degenkolb zal moeten staan; slechts 35% gekozen, maar al bijna 100 punten binnengesleept. De lijst van Mike Deswijzen kent op het eerste oog slechts twee mogelijke zwakke punten, Froome en Roglic. Gaat de concurrentie hem hier nog op pakken of wordt het na een week Tour al rustig uitrijden naar Parijs?

De dagprijs is een prooi voor Lars Vrancken, die met zijn lijstje speciaal op deze rit mikte. Tom Dijkerman en Mathijs Didden delen in de vreugde op een gedeelde plek 2. Zoon en vader Volders vervolmaken de top 5 van de dag.

Morgen is er een rustdag voor de renners, dinsdag gaan we dus weer verder met het Humcoven Tourspel. Uiterlijk dinsdag zal ook de head-to-head beschikbaar worden op de website.

Oranje boven op Quatorze Juillet

De Franse feestdag, de dag voor een Franse renner om zich bij uitstek onsterfelijk te maken in eigen land. Arnaud Démare had daarvoor kunnen en moeten zorgen gezien het profiel van de etappe; hij slaagde daar echter niet in. Zoals verwacht bleek aan een massasprint opnieuw geen ontkomen, maar wederom was ‘onze’ Dylan Groenewegen de sterkste. Net als Gaviria en Sagan heeft hij zijn tweede overwinning in deze Tour binnen. Oranje boven dus op de Franse feestdag. Groenewegen schrijft met zijn overwinning ook Tourhistorie. Hij schaart zich namelijk in het illustere rijtje van Jan Raas en Joep Zoetemelk, die namens Nederland ook twee ritten in de Tour op rij wisten te winnen. De sprint van vandaag werd overigens ontsierd door gevaarlijk gedrag van Greipel en Gaviria, die beiden uiteindelijk door de jury in de uitslag zijn teruggezet. Daniel Martin, nog winnaar op de Mur van Bretagne, verloor dik een minuut als gevolg van een valpartij. Valpartijen liggen ook morgen op de loer. want dan trekt het peloton over de kasseien naar Roubaix.

In het HUMCOVEN TOURSPEL is er weinig verandering waar te nemen in de stand. Math Cobben keert terug aan de top dankzij het veelvoud aan sprinters op zijn allroundlijst. De dagprijs gaat naar Benny Tolenaars, de drijvende kracht achter Zaalvoetbalvereniging de Dissidenten. Tolenaars durfde het aan om Arndt en Boudat te spelen op zijn sprinterslijst en Cavendish daarachter in de reserves te zetten. Liefst zeven deelnemers verdelen de overige dagprijzen onder elkaar.

Groenewegen geeft sprintles aan Gaviria en Sagan

Dylan Groenewegen heeft op indrukkende wijze de eerste Nederlandse ritzege in deze Tour behaald. De rest van het sprintersgilde werd op meerdere fietslengtes gereden. Dit belooft veel voor ‘Ome D’ als morgen weer een vlakke etappe op het programma staat. De Nederlandse fans moeten er dan wel rekening mee houden dat het Quatorze Juillet, de Franse Nationale Feestdag is; dat betekent dat Arnaud Démare en Christophe Laporte er alles aan zullen doen om als eerste de streep in Amiens te passeren en een nieuwe ritzege van Groenewegen te verijdelen. Behoudens de enerverende sprint was de etappe van vandaag overigens geen lekker hapje. Daarvoor zullen we moeten wachten tot aanstaande zondag als er gestoempt gaat worden over de kasseien van Parijs-Roubaix en enkele renners de Tour zullen gaan verliezen.

In het Humcoven Tourspel gaat Mike Deswijzen nog steeds ruim aan kop. In de rest van de top vijf zit het wat dichter bij elkaar. Er zijn geen grote personele wisselingen. De dagprijs wordt gedeeld door vijf deelnemers, André Zegers, Hans Scheermeijer, Joël Fliek, Michel Laven en Timothy Vincken. Zij scoren bijna 10 op 10, alleen Andrea Pasqualon ontbreekt op hun lijstjes. Daryl Impey maakt het verschil.