Waagstuk van Kruijswijk wordt niet beloond

Steven Kruijswijk had onvoldoende jus in de benen in de beklimming van Alpe d’Huez en ziet daardoor zijn lange solo niet beloond worden met een overwinning op de ‘Hollandse Berg’. Het is de Brit Geraint Thomas die wederom een Alpenetappe wint. ‘G’ (uitgesproken al ‘dzjie’) toonde zich de sterkste in de eindspurt ten opzichte van concurrenten Dumoulin, Landa, Froome en Bardet; hij verstevigt daarmee zijn positie van geletruidrager. Ligt een broedertwist op de loer nu Thomas zelfzekerder lijkt dan ooit? Team Sky heeft al eerder met dat bijltje moeten hakken.

Vincenzo Nibali die op enkele kilometers van de top ongelukkig onderuit ging door een aanvaring met een motard eindigde op een tiental seconden als zevende net achter de Sloveen Primoz Roglic. Voor de neutrale kijker zou het mooi zijn als de haai van Messina nog wat van zijn tanden kan laten zien in de Pyreneeën. Een van de grootste opponenten van Froome voorafgaande aan de Tour, Naïro Quintana, moest vandaag het hoofd buigen en lijkt ver weg van de vorm waarmee hij ooit naar het podium van de Tour de France fladderde. Ploeggenoot Mikel Landa lijkt overduidelijk de nieuwe kopman van Movistar, want ook Valverde, Il Imbatido, sneuvelde op het slagveld. Het was een dag die nog meer ‘slachtoffers’ eiste. Sprinters Gaviria, Greipel en Groenwegen gaven er de brui aan, waar Cavendish en Kittel dat gisteren al deden. Uran stapte wegens blessures al niet meer op en favoriet voor het eindpodium, Adam Yates, kende een totale offday.

In het Humcoven Tourspel was het ‘another day at the office’ voor Mike Deswijzen. Het is met de ontwikkelingen van de laatste twee dagen redelijk duidelijk geworden dat de overwinning in het Humcoven Tourspel vrijwel zeker tussen hem en Maarten Schoemaker zal gaan. Maarten had het ‘geluk’ vandaag iets dichterbij te komen door de inzet van Tom Dumoulin. Voor Mike zal Tom er vanaf morgen echter ook in komen, waarmee Mike met Yates en Martin speelt tegenover Laporte. Voor de spankracht in het spel zal veel ervan afhangen hoeveel zin de sprintersploegen nog hebben om voor de overwinning te rijden.

De dagprijs is gepakt door Charles & Brigitte Mekes. Een prachtige prestatie met 10/10. Hub Delahaye, Leon Tap en Michiel Daamen bezetten gezamenlijk plek twee. Wim Janssen wordt vijfde. Vrijwel geheel een kopie van gisteren dus, wat niet gek is, met vrijwel dezelfde etappeuitslag.

Update: Vincenzo Nibali heeft een gebroken rugwervel opgelopen en zal daardoor forfait moeten geven voor de etappe van morgen. We zullen dus geen haaientanden meer zien in het peloton in de Pyreneeën.

Sky (voorlopig) oppermachtig

Sky heeft flink huisgehouden in de tweede Alpenetappe. Alle favorieten voor de eindzege behalve Tom Dumoulin kregen bijna een minuut aan de broek gesmeerd van Geraint Thomas en Chris Froome. Voor Thomas was het helemaal een topdag met de dagzege en de overname van de gele trui van Van Avermaet.

De korte etappe met aankomst op La Rosière – een kopie van de zesde etappe in de Dauphiné – startte met een strijd om de bergpunten op de Col du Bisanne. Barguil, Caruso, Navarro en Sicard kwamen op deze eerste klim van de dag voorop en werden weldra vergezeld door Alaphilippe en Van Garderen. De nieuw gevormde groep had een kleine voorsprong op de andere aanvallers van de dag. In de afdaling van de Col du Bisanne troepten alle renners ontsnapt waren weer samen. De ploeg van Barguil, Fortuneo-Samsic nam vervolgens op de tweede col van de dag, de Col du Pré, het initiatief in de hoop de Franse chouchou (‘lieveling’) van vorig jaar de dagoverwinning te schenken. Zo ver zou het nooit komen.

Het bal der favorieten werd op de col du Pré geopend door Alejandro Valverde die met zijn demarrage preludeerde op verdere aanvallen van Movistar in een poging een barst in het harnas van Sky te slaan. Zover zou het ook nooit komen. In de lange afdaling van het verlengstuk van de Col du Pré, de Cormet Roselend, zag ‘onze’ Tom zijn kans schoon om naar Valverde toe te rijden. Il Imbatido was echter al zo stukgereden, dat hij Dumoulin van weinig waarde meer kon zijn. Op de laatste col van de dag zat Dumoulin al snel alleen. Achter hem werd het tempo door de Skytrein langzaamaan opgevoerd, waarbij telkens meer favorieten moesten lossen; alleen Quintana, Nibali, Landa, Bardet, Kruijswijk en Roglic bleven over van de concurrentie. Een zestal kilometer onder de top blies Thomas zijn eigen trein met een scherpe demarrage op en reed in een strak tempo op en over Tom Dumoulin heen om enkele honderden meters voor de finish de laatst overgebleven aanvaller van de dag, Mikel Nieve, te overrulen. Daarachter had ook Chris Froome inmiddels de concurrentie ter plekke laten staan.

De vraag is of Sky haar dominantie kan doortrekken morgen als aankomst op Alpe d’Huez ligt en in de komende week als de Pyreneeën op het programma staan? Of volgt er een postnatale Girodip voor Froome en een klassieke slechte dag voor Thomas? Mike Deswijzen is het misschien allemaal een zorg. Hij is nog steeds de onbedreigde koploper in het Humcoven Tourspel. En dat al ruim zeven etappes. Maarten Schoenmaker heeft inmiddels twee ijzers in het vuur en bezit de tweede en vierde plek. Dennis Wellink staat al enige tijd derde. Daarachter is Stefan Dreezen nieuw in de top tien. Robin Olzheim klimt met stip naar elf.

De dagprijs is een prooi voor een kwartet. Charles en Brigitte Mekes, Hub Delahaye, Leon Tap en Michiel Daamen delen de vreugde. Zij scoren zeven op tien. Wim Janssen eindigt als vijfde. Vooral de puike prestatie van Tom Dumoulin zal velen verrast hebben.

Alaphilippe dubbelt naar dagzege en bolletjestrui in eerste Alpenrit

Julian Alaphilippe heeft een dubbelslag geslagen in de eerste bergrit van deze Tour. Het Franse goudhaantje van Quick Step, die vandaag al de 50e overwinning van het seizoen binnenhaalde, mag als bonus ook nog eens vanaf morgen de bolletjestrui aantrekken. Deze trui kan voor hem wel eens het doel voor hem gaan worden in deze ronde. Het geel blijft nog minstens een dag om de schouders van Greg van Avermaet. De Olympisch wegkampioen verdedigde zijn trui met verve. Al vroeg trok hij ten aanval; hij eindigde uiteindelijk voor het peloton der favorieten op een verdienstelijke vierde stek. De favorieten hielden de kaarten nog tegen de borst. Sky maakte tempo en iedereen mocht volgen. Uran, Jungels, Mollema, Zakarin en Majka verloren tijd. Enkel Daniel Martin probeerde het nog even met een demarrage vlak onder de top op de slotklim Col de la Colombière. Hij kwam met de tegenwind niet weg, maar wist wel de sprint van het peloton te winnen. Het routeprofiel van morgen en overmorgen met aankomsten bergop zal de favorieten waarschijnlijk meer uit de tent lokken.

Mike Deswijzen gaat tijdens de eerste bergrit vrolijk verder met het uitbouwen van zijn voorsprong in het Humcoven Tourspel. 19 punten loopt hij verder uit op zijn naaste achtervolger Maarten Schoemaker, wielrenner van het Stipbike racing team uit Nijmegen. Derde is nog altijd Heerlenaar Dennis Wellink. Pieter de Graaf, vorig jaar na tien etappes nog koploper met 1195 punten in het Humcoven Tourspel, is met zijn twee lijsten een van de grootste stijgers. Lijst II van Pieter zien we nu ook terug in de top tien. De meeste punten werden overigens behaald door Piet Schols, oud-bewoner van het Humcoven(derveld). In de ‘strijd’ om de rode lantaarn doet hij daarmee echter minder goede zaken.

De dagprijs wordt gewonnen door meervoudig LVK-finalist Bram Volders. Ion Izagirre, tweede in de etappe van vandaag, was daarbij zijn belangrijkste troef. De eindwinnaar van het Humcoven Tourspel van vorig jaar, Rene Daniels, eindigde als tweede in het dagprijsklassement. Plek drie komt toe aan de Zeeuw Ron van Rosvelt, plek vier is voor ‘good old’ Wim Janssen. Ook Hub Delahaye mag als vijfde nog een prijsje optekenen.