Boasson Hagen zegeviert op bestelling

De Noor Edvald Boasson Hagen heeft de laatste rit waar serieuze mogelijkheden voor een ontsnapping lagen gewonnen. In de langste etappe van deze Tour was hij zijn medevluchters te slim af door de kortste weg over een rotonde te kiezen en vervolgens de diesel op toeren te laten draaien. Na vier eerdere puike ereplaatsen beklom Big Edvald vandaag de top van de Olympus. Voormalig wielrenner Jens Voigt zag op Twitter zijn zege al aankomen en ook de Bookmakers zagen hem als de dagfavoriet; u vraagt, Edvald draait. Na een aantal wat moeizamere Tourjaren is Boasson Hagen na het uitvallen van Cavendish deze Tour volledig tot ontbolstering gekomen. De kans is niet gering dat we Boasson Hagen zowel morgen als overmorgen weer dicht bij het podium zien komen mits hij zich voldoende kan opladen.

In het Humcoven Tourspel blijft René Daniëls met twee lijsten soeverein aan de leiding. Daarachter wipt Joël Fliek over José Fliek heen; José speelt geen Boasson Hagen. De sprong van Joël wordt gekopieerd door Maarten Schoemaker die de horde Pieter de Graaf neemt. Voor een plek in de eregalerij blijft het daarachter dringen. Tijdrijders als Roglic en Martin kunnen morgen voor forse verschuivingen gaan zorgen.

De dagprijs gaat richting het Humcovenderveld en komt in handen van Theo en Nelly Cortenraad. Op plek twee pikt ook Lars Vrancken een graantje mee. Bjorn Molling en Robin Olzheim delen de vierde stek. Helmut Habraken pakt de laatste euro.

Barguil wint in stijl boven op Izoard

De laatste bergetappe van deze Tour is in stijl gewonnen door de beste klimmer van deze ronde, Warren Barguil. In de bolletjes trui komt hij als eerste boven op de laatste klim van naam deze Tour. Hij wint daarmee zijn tweede etappe en is bovendien, mits hij Parijs haalt, zeker van eindwinst in het bergklassement. In de groep der favorieten bleek Fabio Aru andermaal verliezer van de dag. De derde week en de hoogtemeters zijn op dit moment te veel gevraagd voor de Italiaans kampioen. In de top twintig van de daguitslag noteren we ook een paar aanvallers van het eerste uur in de etappe. Darwin Atapuma verdiend daarbij een aparte benoeming, hij leek lange tijd op weg de rit te gaan winnen maar moest op het laatst lossen bij Barguil die zijn aanval pas op d’Izoard had ingezet. De Columbiaan eindigt uiteindelijk als tweede, net voor het vermoedelijke podium van deze Tour.

Daar waar het Chris Froome niet lukte om in het geel de laatste bergetappe te winnen, slaagt René Daniels – koploper alsmede runner-up in het HUMCOVEN TOURSPEL – er wel in om glansrijk de puntjes op de ‘i’ te zetten. Hij haalt vandaag met zijn tweede beste lijst de meeste punten en ligt ruim op koers voor een ‘dubbel’. Achter René is het moeder José die zoon Joel Fliek weet te passeren. Ook gaat zij Pieter de Graaf en Maarten Schoemaker voorbij.

De dagprijs wordt gewonnen door de vrouw van Charles, Brigitte Mekes. Zij mist enkel Mikel Landa van de top tien op haar lijstje. De prijs sleept ze vooral binnen door de goede prestatie van Darwin Atapuma. Achter Brigitte verdelen Hub Delahaye, Michiel Ghijsen, René Daniels en Tristan Bosch het overige prijzengeld.

Primoz Roglic redt Tour voor Lotto-Jumbo, René Daniëls superieur aan kop

Primoz Roglic heeft de eerste etappe van het tweeluik door de Alpen gewonnen. In een klassieke bergrit over de Croix de Fer, de Télégraphe en de Galibier met aankomst in het dal in Serre-Chevalier, blijft hij de groep der eindfavorieten voor de Touroverwinning een dikke minuut voor. Alberto Contador en Naïro Quintana zongen vandaag hun zwanenzang. De eerste omdat hij flink te kort kwam vanuit de vluchtersgroep voor de dagoverwinning, de tweede omdat hij al vroeg op de Galibier moest lossen en daardoor uit de top tien van de Tour wordt gestoten. Andere verliezers van de dag zijn Fabio Aru en Simon Yates. Fabio Aru liet in de laatste kilometers van de Galibier verstek gaan en ziet daardoor de kansen op het eindpodium sterk slinken. Simon Yates moest al eerder lossen en ziet daardoor Louis Meintjes dicht naderen voor het wit. Met de zware aankomst bergop op de Izoard voor de boeg blijft daarmee de strijd voor wit een interessante. De strijd voor de puntentrui daarentegen is gestreden; Marcel Kittel heeft de Tour verlaten, waarmee Michael Matthews – ongelukken daargelaten – het groene kleinood op zeker zal aantrekken op het eindpodium in Parijs.

Een strijd die ook gestreden lijkt, is de strijd om de eindoverwinning in het Humcoven Tourspel. René Daniëls heeft zijn tegenstanders in de hoek waar de klappen vallen en stoomt met twee lijsten aan kop naar de Champs des Elysées. Een van de laatste bedreigende factoren – Daniel McClay – is vandaag in de bezemwagen gestapt. Het balletje moet heel raar gaan rollen, wil de organisatie van het Humcoven Tourspel volgende week niet naar huize Daniëls moeten rijden om hem de spreekwoordelijke bokaal te overhandigen. De grootste vraag is eigenlijk of René ook het zilver zal pakken en daarmee voor de huidige versie van ons wielerspel een unieke prestatie zal neerzetten.

De dagprijs is vandaag naar zich toe getrokken door oud-winnaar van ons Tourspel, Tristan Bosch. Primoz Roglic maakt voor hem het verschil. Maarten Schoemaker en Michiel Daamen delen de tweede plek. Pierre Thijssen en Pieter de Graaf allitereren vrolijk mee en pakken de eervolle vermeldingen van plek vier en vijf.

Matthews zegeviert in spectaculaire waaieretappe

Michael ‘Bling’ Matthews is voor de tweede keer, binnen drie etappes, de sterkste in de Tour. Hij schrijft de zestiende etappe op zijn naam door in de sprint Boasson Hagen, Degenkolb en Van Avermaet voor te blijven en zorgt daarmee er voor dat de spanning in het Groene Trui klassement terug is. Tot nu toe werden de vlakke etappes in deze Tour vaak als ‘saai’ bestempeld, maar daar was vandaag vanaf de start geen enkel moment sprake van. Op de côte de Boussoulet kwamen Kittel en Groenewegen al snel in de problemen en trok Sunweb, gesteund door Dimension Data en BMC, flink door. Voor aanvallers was er door het hoge tempo in het peloton nauwelijks ruimte om in de ontsnapping te geraken. Het slot van de etappe werd gekenmerkt door een verraderlijke wind, wat diverse waaiers tot gevolg had. De top van het klassement bleek daarbij alert, behoudens Dan Martin en Louis Meintjes. Zij kwamen op achterstand binnen en behoren tot de verliezers van de dag.  Morgen wacht de eerste van twee ritten door de Alpen. Legendarische Tourcols als de Croix de Fer, Télegraphé en Galibier staan dan op het menu.

René Daniels II heeft in het HUMCOVEN TOURSPEL nog steeds een ruime voorsprong op Joel Fliek. De jonge Maastrichtenaar zal er van balen dat Swift, McLay en Colbrelli niet in de eerste waaier present waren.  Maarten Schoemaker weet het gat naar de bovenste vier plekken in te lopen en Mike Deswijzen komt met Boasson Hagen en Van Avermaet opnieuw de top tien in.

De dagprijs van vandaag is een prooi voor Beppy & Giel Klaver en Ron van Rosevelt. Van Avermaet op de sprintlijst in combinatie met Laporte, de back-up voor Bouhanni bij Cofidis, bezorgd hun 7 euro. Daarachter delen Hub Delahaye en Theo & Nelly Cortenraad plek 3 en 4, en Wim Janssen eindigt met twee van zijn lijstjes op plek 5.

De balans na twee weken Tour

Ruim 2650 km en dik 2,5e dag fietsen hebben de renners er in deze Tour de France opzitten. Daar waar het woord in de eerste week vooral aan de sprinters was – in het bijzonder aan Marcel Kittel -, hebben we in de tweede week wat meer klimspektakel kunnen aanschouwen. Aanvalslustige types met klimmersbenen en de klassementrenners sloegen de klok. Na een welverdiende tweede rustdag gaat de Tour vandaag weer verder.

Chris Froome is – net als op de eerste rustdag – drager van de gele trui. Zijn drie grootste concurrenten staan echter nog steeds binnen een halve minuut. Dat is minder dan na de openingstijdrit in Düsseldorf. Froome verloor afgelopen week tijdelijk zijn koppositie in het klassement. Op Peyragudes, een van de steilste aankomsten van deze Tour, bleek Romain Bardet het sterkste. Rigoberto Uran en Fabio Aru werden respectievelijk tweede en derde en schoven daardoor ook door in het klassement. Froome verloor ruim twintig seconden en daarmee zijn trui aan Aru. Op de ‘Van Avermaet’-aankomst in Rodez, waar dit keer enkel Matthews de Olympisch kampioen wist voor te blijven, won Froome zijn trui terug. Aru bleek die dag niet alert of gewoon niet goed genoeg. De Italiaanse kampioen heeft dus slechts een paar dagen van zijn gele trui mogen genieten; de vraag is of er nog wel meer komen. Aru heeft na het uitvallen van Fuglsang, Cataldo en diverse andere renners nauwelijks nog een ploeg om zich heen die hem kan helpen de Tour daadwerkelijk te winnen. Dat laatste is iets waar Froome zich minder zorgen om hoeft te maken. Komt hij al een keer pech tegen, dan brengt de solide Sky-formatie hem altijd weer terug bij zijn concurrenten. Ook heeft Sky met Mikel Landa een tweede troef in handen voor het algemene klassement. Landa staat echter op het punt te tekenen bij rivaal Movistar en het past niet in de planning van de Britse formatie om met een Spanjaard dit jaar de Tour te winnen. Het is de vraag hoe dienstbaar Landa blijft koersen mocht zijn kopman nog een zwakker moment kennen.

De klassementsrenners wachten in de laatste week nog twee bergritten door de Alpen en een individuele tijdrit. Daarnaast zullen de aanvallers en sprinters nog een tot maximaal twee keer aan hun trekken gaan komen. Het ziet er naar uit dat Froome voor een nieuwe touroverwinning staat, te meer daar hij over de beste tijdrit beschikt. De tijdrit kan ook een wapen zijn van Uran die zich in de luwte buitengewoon goed op deze Tour heeft voorbereid. Door de kleine verschillen mogen de favorieten echter geen enkele pech onderweg tegenkomen.

De overige truien lijken stevig om de schouders te zitten van Marcel Kittel (groen), Warren Barguil (bolletjes) en Simon Yates (wit). Het moet al vreemd lopen wil een van hen deze trui nog verliezen voor Parijs. En Nederlands succes deze Tour? Die missie werd afgelopen zondag door een mooie overwinning van Bauke Mollema reeds volbracht.

Humcoven Tourspel
In het Humcoven Tourspel zijn het nog steeds dezelfde heren die de dienst blijven uitmaken. René Daniels staat er fantastisch voor. Hij bezet zowel de eerste als derde positie in het allroundklassement. Joël Fliek is nummer twee en Pieter de Graaf is momenteel vierde. Deze vier hebben een aardig gaatje geslagen – ruim twintig punten – naar de achtervolgers. In de allroundstand wist Piet Schols, deelnemer van het eerste uur en oud-bewoner van het Humcovenderveld, afgelopen week tot twee keer toe het best te scoren. Dit heeft Piet de weg omhoog doen vinden van de onderste plekken. De strijd om de rode lantaarn wordt op het moment beslecht in het voordeel van Fay Tolenaars. Zij heeft een achterstand van ruim zestig punten op Math Cobben.

Voor iedere deelnemer geldt echter dat er aan het einde van de Tour nog behoorlijk wat punten zijn te verdienen met de voorspellingen van de diverse eindklassementen. Het verleden leert ook dat hier nog behoorlijk wat punten mee goed gemaakt kunnen worden. Ook is de vraag wie er nog een extra renner overheeft. Door de vele uitvallers deze Tour zijn er lijsten bij die al lang en breed door de reserves heen zijn. Ook dit element kan nog doorslaggevend zijn aan het einde van de rit.

In het dagprijsklassement is ruim 70% van de lijstjes al in de prijzen gevallen. Hub Delahaye heeft dankzij Mikel Landa twee keer 8 euro gewonnen en heeft daarmee momenteel de beste klimmerslijst. Tevens blijkt in het dagprijsklassement de honger naar succes van René Daniels dit jaar niet te stoppen. Daarnaast hebben Tristan Bosch en Helmut Habraken ook al flink gescoord.

Humcoven Tourpuzzel 2017
De antwoorden van de Humcoven Tourpuzzel 2017 komen één voor één binnen. We merken als organisatie dat er binnen diverse vriendenkringen, op kantoren bij de koffieautomaat en op de bank thuis gediscussieerd wordt over de goede oplossingen. Wij zijn dan ook benieuwd naar nog meer juiste inzendingen. Uit alle inzendingen zullen we een tweetal mooie verrassingsprijzen verloten.

De Tourpuzzel bestaat uit 30 cryptorebussen die een gezamenlijk thema vormen dat te maken heeft met de Tour de France. Wie het thema ziet, zal de uitkomsten van de rebussen makkelijker kunnen vinden.  Voor alle verdere informatie over de Humcoven Tourpuzzel 2017 en voorwaarden verwijzen we naar onze website.

Wij wensen iedereen een spannend slot van deze Tour toe!