De Tour wacht op niemand …

Normaal gesproken zou afgelopen weekend een nieuwe Tour de France van start zijn gegaan, en daarmee ook een nieuw Humcoven Tourspel. De Tour wacht normaal op niemand… maar ook de Tour moet nu pas op de plaats maken voor de impact van het wereldwijde Corona-virus. Als organisatie van het Humcoven Tourspel hopen wij dat al onze trouwe deelnemers en hun naasten niet persoonlijk getroffen zijn door dit virus en in goede gezondheid verkeren. We hopen jullie ook zeker allemaal terug te zien vanaf 29 augustus, dan zal de Tour de France 2020 starten en ook een 14e editie van ons Tourspel! De informatie op onze site voor het HUMCOVEN TOURSPEL 2020 zal vanaf 1 augustus 2020 verder bijgewerkt worden.

Restez en bonne santé et à bientôt,
Blijf gezond en tot snel,
Blief gezoond en tot gauw!

Rondje langs de prijswinnaars 2019

Op de eerste zaterdag en zondag van augustus heeft de organisatie rondgetoerd in Zuid-Limburg om een aantal prijswinnaars te bezoeken. Begonnen werd in Beek, waar wij Wim Janssen feliciteerden met zijn prachtige tweede plaats en mooie serie dagprijzen. Wim verblijdde ons met een heerlijk stuk pruimenvlaai door zijn vrouw Jenny gemaakt en hij vertelde honderduit over zijn tijd als radioverslaggever van de Tour de France bij Radio Omroep Zuid eind jaren zeventig en begin jaren tachtig; de jaren waarin Joop Zoetemelk de Tour de France won en Limburger Peter Winnen tweemaal op Alpe d’Huez victorie kraaide. Wim had naar eigen zeggen Joop meermaals als eerste voor de microfoon; dat werd overigens allemaal niet live uitgezonden; Wim leverde zijn tapes af bij de technici van de NOS die het via Hilversum doorstraalden naar Zuid-Limburg. Nadat de eerste biertjes te voorschijn getoverd waren kwam ook Wims echtgenote binnen en werden wat anekdotes opgehaald over Wims voormalig directeurschap van basisschool De Koppelberg in Geleen Zuid. Toen de klok van vijf naderde schoof iedereen aan voor de televisie om de finale van de Classica San Sebastian te kijken. Met bewondering keken we naar het Belgische supertalent Remco Evenepoel die de Spaanse klassieker op knappe wijze afrondde.

Na een korte stop bij een lokale bistro vervolgde de organisatie haar weg naar Ulestraten waar Niels Bosten de eindwinnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL editie XIII met een heerlijk koud biertje op ons zat te wachten. Na een vluchtige blik op het tv-scherm waar Vitesse net afgetrapt had tegen Ajax, bespraken we op het aanpalende terrasje de Tour en het Tourspel nog even na. Geconcludeerd werd dat Boasson Hagen en de net wat scherpere eindvoorspelling van Niels, concurrent Wim Janssen de das om hadden gedaan in de strijd om de eindzege. Voor de organisatie was het een gelukkig toeval dat Bjorns eega Maud met zoon Vince langskwam op de fiets zodat een foto gemaakt kon worden met de hele organisatie inbegrepen. Niels had het symbolische fotomoment al een beetje voorbereid; hij kwam aanzetten met een mooie beker om mee te nemen op de foto. Als geste werd door Niels aangeboden om de beker voortaan dienst te laten doen als wisselbeker voor de winnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL. Hiervan besloten we gretig gebruik te maken.

De zaterdagavond werd geëindigd op een voor de organisatie verrassende plek, ten huize van de familie Seuren in Meerssen, waar wij Stefan Dreezen feliciteerden met zijn mooie derde plek en de fietspomp voor beste klassementsvoorspeller, gesponsord door George Walstock, tweewielerspecialist te Maastricht. Per abuis waren we eerst afgereisd naar Stefans woonadres, waar vader Paul Dreezen de prijzen van Stefan al in ontvangst wilde nemen. Stefan was echter met kameraad en mogelijke opvolger in de eregalerij Robin Pisters nog na aan het tafelen bij hun werkgever, Marsna Bouw. Wij werden daar zeer gastvrij ontvangen door de hele familie inclusief hun twee honden.  Onder het genot van wederom een aantal lekkere biertjes werd onder meer de lokale politiek en het wel en wee van de trekpaardensport doorgenomen die een van Stefans hobby’s vormt. Trekpaard Bert van Robin zou die zondag weer eens zijn kunstjes gaan tonen bij een wedstrijd in België. Verder is ons bijgebleven hoe Stefan bij tijd en wijle een grappige woordenstrijd voerde met de dochters Seuren bij het oplossen van een trits taalspelletjes op de tablet. Pas redelijk laat die avond en enigszins aangeschoten zetten wij te voet koers naar huis.

Zondagochtend werd de Tour de Limbourg hervat. Ditmaal startend in Amby bij het echtpaar Fliek-Ghijsen, oftewel Lorraine & Harmen die op een zesde plaats zijn geëeindigd. Dochter Renée had ons al horen aankomen, wat betekende dat de televisie even uit moest worden gezet. In de achtertuin werden met een koek en kopje koffie de Tour en de voorbereidende analyses van de Tour nog eens doorgenomen. Onder andere bleek dat hun eerste lijstje, dat als zesde is geëindigd,  voornamelijk van de hand van Harmen was gekomen. Lorraine had haar stempel meer gezet onder het tweede lijstje. Verder was er bewust gekozen voor geen Wout van Aert, maar wel Jasper Stuyven. Dat viel slechts ten dele goed uit. Als we het hebben over een toekomstig winnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL die nog niet eerder gewonnen heeft, dan maken Harmen en Lorraine met hun opgebouwde track record in de Eregalerij misschien wel de grootste kans.

Nadat Michiel met zijn nichtje uitgestuiterd en uitgepuzzeld was, vervolgde de organisatie haar rondje langs de prijswinnaars naar Roy Zwakenberg in Margraten. Dit bleek echter nog niet zo makkelijk. Terwijl we hadden genoten van het zonnetje in de Maastrichtse achtertuin waren veel straten in de buurt afgezet in verband met de Iron Man Light. Niet bedacht op deze vroege en wijdverbreide afzetting, moesten we met een flinke omweg – over heel wat kleine Limburgse Amstel Gold Raceweggetjes – naar Margraten trekken. Na een ongedurig ritje ontmoetten we daar bonusprijswinnaar Roy voor het eerst. Roy is al jarenlang deelnemer aan ons Tourspel, maar pakte nog nooit een ‘echte’ prijs, mooi dat dit nu wel gebeurde in onze dertiende editie. Dat hij ‘fan’ is van ons spel blijkt uit het feit dat hij een tijdlang onze spelregels en inschrijfformulier toepaste in zijn eigen Tourspel voor vrienden, familie en kennissen. Roys partner Iris was ook thuis. Roy heeft samen met Iris regelmatig koersen bezocht (zie foto hieronder, waar hun tweeën rechts staan), echter sinds de geboorte van hun kleine, ziet Iris zich gedwongen vaker thuis te blijven. Roy is tijdens het ter plekke bekijken van de koers wel nog steeds in het goede gezelschap van voormalig HUMCOVEN TOURSPEL WINNAAR Cyrille Knops (links op de foto). De gewonnen bonusprijs, de DVD over de Tourzege van Jan Janssen in 1969, kunnen Roy en Iris dan weer in ieder geval gezellig samen voor de buis bekijken!

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, boom, buiten en natuur

Het laatste bezoekje werd gebracht aan Doenrade. Hier wachtten vader en zoon Houben ons op. In 2015 mochten we Jean en Jerome ook al eens bezoeken. Toen was Jerome de winnaar van het Humcoven Tourspel en werd Jean vierde. Nu kwamen we voor plek vijf van Jean en Jeromes gewonnen bonusprijs, het boek ‘de Tour van A tot Z’. Met een stukje lekkere Limburgse vlaai werd de Tour nogmaals doorgenomen en de opmaat naar de Formule 1-wedstrijd op de Hungaroring bekeken. Jean is fervent speler van meerdere Tourspellen en is in het grootste wielerspel van Nederland al enkele keren dicht bij een top vijf eindklassering geweest. Een sympathieke tip van Jean is het Gaandeweg Tourspel waarbij een deel van het inschrijfgeld ten bate komt van jonge kankerpatiënten die daarmee op vakantie kunnen. Vlak voordat Max Verstappen vanaf pole-position vertrok werd afgesloten met een ‘tot ziens’. Want zo gaat het vaak in het HUMCOVEN TOURSPEL. Heb je eenmaal succes dan is de kans groot dat de organisatie in de komende jaren nogmaals bij je op de stoep staat.

Tot volgend jaar! Tot aan de Cote d’Azur in Nice!

Niels Bosten in extremis naar winst HUMCOVEN TOURSPEL 2019!

Niels Bosten weet in de allerlaatste stand van het HUMCOVEN TOURSPEL 2019 de felbegeerde koppositie te veroveren en is daarmee winnaar geworden van de dertiende editie van ons spel. De voormalig ‘Sjin Viking’ opgegroeid aan de voet van Nederlands steilste beklimming, de Keutenberg, woont tegenwoordig samen met zijn vriendin in Ulestraten. Zijn overwinning is even verrassend als knap te noemen aangezien hij geen enkele keer tijdens de reguliere etappes de leiding had in het allorundklassement. Wel stond hij voor het merendeel op het virtuele podium. Aan de andere kant komt zijn goede prestatie niet geheel onverwacht. Sinds hij eind 2012 organisator Bjorn Molling als schoonbroer leerde kennen is hij deelnemer aan ons spel. In zijn eerste Tour in 2013 eindigde Niels al in het wiel van Marco Keijzer op een gedeelde negende plek. De drie jaren daaropvolgende haalde hij niet de top tien niet, om in 2017 net als verleden jaar op een mooie zesde plek te eindigen. De kracht in de winnende lijst zat hem deze keer in elf sprinters, inclusief Jasper Stuyven, aangevuld met Wout van Aert, Julian Alaphillipe, de Ineos kopmannen Egan Bernal en  Geraint Thomas, en  Thibaut Pinot in de basis. Ook zijn reserves wisten gemiddeld 35 punten te halen. Boasson Hagen zette Niels gisteren op de Champs-Elysées al in een prachtige pole position, terwijl zijn solide eindvoorspelling de definitieve doorslag geeft. Ons Tourspel heeft daarmee voor de dertiende keer een unieke eindwinnaar.

Wim Janssen is de welverdiende nummer twee. De laatste acht standen ging hij nog aan kop. Maar zijn eindvoorspelling was net niet voldoende om de winst over de streep te trekken. Trots zal de pensionado met deze tweede plaats ongetwijfeld zijn. Wim woonde tot voor kort aan de voet van de Adsteeg, bekend van de Amstel Gold Race, en geniet nu elke dag van het leven vanaf de markt in zijn dorp, daar waar in het vorige decennium ook regelmatig bij de Binck Bank Tour de start van een etappe lag. Helaas is dit voor Wim verleden tijd, maar Wim zelf kan nog iedere dag mooie verhalen uit de geschiedenis van de wielersport vertellen. Hij komt ook ieder jaar zijn inschrijving hoogstpersoonlijk op de donderdag voor de Tour handgeschreven inleveren bij de organisatie. Wims lijst kende dezelfde sterktes als Niels Bosten, nog aangevuld met Greg van Avermaet.

Het podium wordt gecompleteerd door Stefan Dreezen. De beste prestatie in ons Tourspel door de kersvers allroundmedewerker van Marsna Bouw. Nooit eerder wist hij de eregalerij te halen sinds zijn onafgebroken deelname vanaf 2014. Stefan zal balen van de goede prestaties van Alaphillipe. Dat hield immers mede de rem op Enric Mas – die Stefan in de basis speelde, al zullen we nooit geweten hebben hoe sterk die Spanjaard nu werkelijk was.

Op plek vier is geëindigd Michiel Ghijsen. Hij bouwt op een zeer solide lijst met dito eindvoorspelling. Zijn constantheid bezorgd hem niet alleen plek vier in de eindstand, hij weet ook plek tien voor zich op te eisen. Dit is niet geheel vreemd. Ook in de editie van 2013 eindigde Michiel, na winst, met zijn tweede lijst in de top tien.

Plek vijf is voor Jean Houben uit Doenrade. Tien respectievelijk vier jaar geleden klom Jean Houben nog een trede hoger, hij eindigde toen op plek vier in de eindstand. Plek zes is er voor Lorraine & Harmen. Lorraine mag zich daarmee de best presterende vrouw van dit Tourspel noemen. Die andere vrouw Beppie Klaver, lang op het virtuele eindpodium terug te vinden, eindigt namelijk als achtste. Haar lijst valt spijtig genoeg het verst terug na verwerking van de klassementsvoorspellingen. De winnaar van 2016, Ralph Dreessen, eindigt dit jaar tussen de twee dames op een zevende plek. De duivenmelker uit Geverik zal zijn renners nog wat extra moed hebben ingesproken toen hij dit jaar samen met zijn kameraad en andere deelnemer Patrick Kleijkers de tijdrit in Pau bezocht. The Wolfpack 2.0 spraken en poseerden daar zeer uitgelaten met niemand minder dan Patrick Lefevere. Sander Verhaegh, ook al een oud-winnaar, gaf lange tijd glans aan deze editie door heel wat kilometers ‘in het geel te rijden’ in de allroundstand. De logica daarachter waren voornamelijk wat meer sprinters dan gemiddeld gespeeld werden met Pasqualon als surprise. Hij finisht uiteindelijk op plek negen en zal met Kruijswijk en Landa wat dieper in de reserves niet onverheugd zijn geweest na het niet meetellen van rit 19. Ten slotte mogen ook Bjorn Molling (plek elf) en Michiel Daamen (plek twaalf) nog een prijs noteren.

De succesvolste daglijst is het sprinterslijstje van Wim Janssen gebleken. Hij haalt hiermee, vooral in het eerste deel van de Tour, ruim 20 euro binnen. Wim voegde Wout van Aert toe op zijn sprinterslijst. Het totale dagprijsgeld dat hij binnenhaalde is bijna 40 euro. Ook de sprinterslijst van Lars Vrancken mocht er zijn. Daar was het een andere Jumborenner, Mike Theunissen, die een aantal keren het verschil maakte tussen de sprinters. Ook George van der Velden doet het onopvallend erg goed in dit klassement. Het totaal aan diens dagprijzen komt uit op ruim 26 euro, waarmee hij het totale inschrijfgeld heeft terugverdiend. Het aantal lijstjes dat in de prijzen valt is met 64 stuks exact gelijk aan vorig jaar. Zie hier het volledige overzicht.

Maar…. zoals iedereen weet zijn er in het HUMCOVEN TOURSPEL nog meer prijzen te verdelen! Te beginnen met de prijs die toegekend wordt aan de beste voorspeller van de eindklassementen. Deze prijs werd gewonnen door Stefan Dreezen, die met zijn lijst 135 punten scoorde. Overigens was dit niet met de lijst waarmee hij als derde eindigt in het allroundklassement. Stefan voorspelde onder meer het eindpodium van de Tour volledig goed (met dank aan het uitvallen van Fuglsang en Pinot). Daarnaast voorspelde hij Sagan als winnaar in de Groene Trui, en had hij Ewan in die voorspelling erbij; ook had hij Bernal als nummer twee in de bollen. Dit is goed genoeg om de Airboost floorpomp gesponsord door rijwielhandel en tweewielerspecialist George Walstock uit Maastricht in ontvangst te gaan nemen.

Dan naar de winnaars van de bonusvragen. Bonusvraag 1, de winnaar van de ploegentijdrit op de eerste zondag van de Tour, met als goede antwoord Jumbo Visma, werd door 35 deelnemers goed voorspeld. Na loting blijkt John Claessens uit Vaals de gelukkige winnaar. Bonusvraag 2, de winnaar van het jongerenklassement met als antwoord de winnaar van de Tour Egan Bernal, werd door maar liefst 107 deelnemers juist voorspeld. Het lot moet je dan erg gunstig gezind zijn. De naam van Jerome Houben is uiteindelijk als winnaar uit de koker gekomen. Bonusvraag 3, het aantal renners dat Parijs haalde met als antwoord 155 (slechts 21 uitvallers), werd op zes lijsten juist voorspeld. Een van die lijsten stond op naam van Tristan Bosch; hij is de gelukkige winnaar van de laatste bonusvraag. Daarnaast heeft de organisatie besloten om nog een extra bonusprijs uit te keren. Deze is verloot onder alle dagprijslijst inschrijvingen. De dagprijs van etappe 19 ad 19 euro is door de geneutraliseerde etappe immers niet uitgekeerd. Roy Zwakenberg is de gelukkige winnaar van deze loting. Alle winnaars van de bonusvragen mogen van ons een mooie verrassingsprijs tegemoet zien! Gefeliciteerd!

De gewonnen prijzen in het allroundklassement zullen waar mogelijk komend weekend persoonlijk overhandigd worden. Ook een aantal dagprijswinnaar proberen we dan te bezoeken. We zullen daartoe nog in contact treden met de diverse prijswinnaars via e-mail. Prijzen die niet persoonlijk overhandigd kunnen worden zullen worden overgemaakt of – indien in natura – per post worden toegestuurd.

Als organisatie kijken wij terug op een spannende editie van ons Tourspel. Wij danken een ieder voor zijn of haar deelname en danken tevens onze sponsoren, in het bijzonder hoofdsponsor Bijlesnetwerk, zonder wiens bijdrage het HUMCOVEN TOURSPEL niet op zo een mooie prijzenpot kan rekenen. Ook dank aan subsponsor Rijwielhandel George Walstock uit Maastricht, waar vele professionele- en amateurwielrenners regelmatig klant zijn. Eigenaar Roger Vrancken uit Meerssen runt de zaak met evenveel enthousiasme als loyaliteit aan ons Tourspel.

Wij hopen dat jullie weer heel wat spelvreugde hebben ervaren in ons Tourspel. De organisatie staat altijd open voor spelaanbevelingen vanuit de deelnemers die het spel nog interessanter zouden kunnen maken. Zo zullen we waarschijnlijk op de HUMCOVEN PUNTENBOOSTER gaan herzien alhoewel de uitwerking door de bank genomen zijn doel heeft bereikt.

Uiteraard hopen we ook iedereen weer volgend jaar op 27 juni 2020 terug te zien als de 107e Tour de France en ons 14e HUMCOVEN TOURSPEL start in Nice aan de Côte d’Azur.

Vive le Vélo en tot volgend jaar!