Mike Deswijzen kroont zich tot winnaar Humcoven Tourspel 2018!

Mike Deswijzen uit het Limburgse Hulsberg is de winnaar geworden van de twaalfde editie van het Humcoven Tourspel. De politiefunctionaris, die verleden jaar via oud-winnaar en vriend Ralph Dreessen op het bestaan van ons spel werd gewezen, greep de koppositie in etappe 5. Het ‘Geel’ heeft hij nadien niet meer uit handen gegeven. De kracht van zijn lijst bestond uit 11 sprinters, aangevuld met Greg van Avermaet en explosieve types als Alaphillipe, Dan Martin en Valverde. Ook de twee kopmannen van Sky, Thomas en Froome, hadden op Mikes lijst een basisplaats, net als Roglic. Met onder andere Dumoulin, die bijtijds vanuit de reserves inviel, is zijn lijst niet te passeren gebleken. Een knappe prestatie van ‘Mr. Limburgia’ die daarmee zijn 18e en 27e plek van verleden jaar ruimschoots overtreft. Maarten Schoemaker heeft zijn beste jaar tot op heden. De amateurwielrenner en econoom uit Nijmegen is al jaren trouwe deelnemer aan ons Tourspel. Afgelopen jaar brak hij door met een vierde plek in de eindstand, maar dit jaar doet hij het met een knappe tweede plek in de eindstand  nog beter. Bovendien mogen we hem niet alleen complimenteren met plek twee, ook plek zeven wordt door Maarten opgeëist. De vele uren op zijn renfiets en de ervaring in ons tourspel werpen daarmee duidelijk zijn vruchten af. Op plek 3 stond lange tijd Dennis Wellink. Even leek het erop dat de Heerlenaar zijn podiumplek met Parijs in zicht zou verspelen. Een goede voorspelling echter brengt hem terug op de begeerde podiumplaats. Deze komt hem zeker toe, gezien het feit dat Dennis vanaf etappe 4 in de top tien verkeerd. Dertien is in zijn geval geen ongeluksgetal, want bij dertien standen stond hij op plek drie, waaronder dus in de belangrijkste stand. Bram Jansen eindigt op plek vier in het Humcoven Tourspel van 2018. De ‘fan’ van de inmiddels vergeten wielrenner, Theo Eltink, voelt zich thuis in ons spel. In 2011, 2012 en 2015 wist hij ook al de top tien te behalen. Zijn vierde plek van dit jaar is echter zijn beste prestatie tot op heden. Op plek vijf zien we ‘mastodont’ Jack Molling eindigen. Dankzij een goede eindvoorspelling weet hij maar liefst drie plekken op te schuiven. Jack won tien jaar geleden het Humcoven Tourspel en rijgt sedertdien de top tien klasseringen aan elkaar.

Niels Bosten is dit jaar op plek zes geëindigd. Daarmee doet hij het even goed als vorig jaar. Plek zeven is zoals eerder gememoreerd voor Maarten Schoemaker. Achtste wordt de eerste vrouwelijke deelnemer, Nelly Cortenraad een echte Humcovense. Nelly zal ongetwijfeld samen met haar man Theo hebben overlegd over haar lijstje, waarvan het presteren bij terugkomst van vakantie afgelopen week een aangename verrassing bleek – zo is de organisatie ter ore gekomen. Robin Olzheim is een echte (wieler)spelletjesfreak. In zijn tweede deelname aan ons spel brengt hem dat tot een verdienstelijke negende plek ondanks dat Robin aan het begin van deze Tour dacht langer nodig te hebben om de tactiek van het Humcoven Tourspel onder de knie te krijgen. Pieter de Graaf treft het wat minder met zijn eindvoorspellingen. Deze werpen hem terug van een zesde naar tiende plek. Desalniettemin goed voor een leuke prijs en een onuitwisbare vermelding in onze eregalerij. Stefan Dreezen en Jan Matheeuwsen missen weliswaar de eregalerij maar zijn wel prijswinnaars op plek 11 respectievelijk plek 12.

De beste voorspeller van de eindklassementen is dit jaar Pierre Thijssen. Het uittredend raadslid uit de nu nog bestaande gemeente Schinnen is steevast een van deze eerste inschrijvers van ons Tourspel. Hij voorspelde onder andere met enig chauvinisme dat Tom Dumoulin voor Chris Froome de Tour zou winnen. De top drie van de groene trui voorspelde hij helemaal goed, net als plek twee van Warren Barguil in de bolletjestrui. Als beloning ontvangt Pierre een gele airboost floorpomp gesponsord door gesponsord door rijwielhandel en tweewielerspecialist George Walstock uit Maastricht. Deze pomp heeft Pierre straks waarschijnlijk heel veel nodig heeft als hij fulltime gepensioneerd is.

De organisatie heeft vanavond ook weer de traditionele loting verricht om de winnaars van de bonusprijzen te bepalen. De eerste bonusvraag – winnaar van de ploegentijdrit (BMC) – is door 46 deelnemers goed beantwoord . Uit de koker komt Sven Rosevelt uit Middelburg als winnaar. De tweede bonusvraag – beste jongere (Pierre Latour) – werd door 29 deelnemers goed voorspeld. Uittredend winnaar van het Humcoven Tourspel 2017, René Daniëls uit Heerlen, is het lot hier het meest gunstig gezind. De laatste bonusvraag – aantal uitrijders (145) – is slechts door 5 deelnemers goed beantwoord. Nadat we de cavia’s hebben laten rennen blijkt André Zegers uit Apeldoorn de prijs te pakken. Alle winnaars krijgen de documentaire Jan Janssen – De Tour Van 1968 opgestuurd. Een toepasselijk geschenk 50 jaar na dato. Over weer 50 jaar hoopt de organisatie een prachtige documentaire over Tom Dumoulin cadeau te kunnen doen.

De lucratiefste klimdaglijst en tevens succesvolste dagprijslijst overall komt van de hand van Charles & Brigitte Mekes. Bijna 30 euro slepen zij in de wacht. De beste heuveldagprijslijst behoort toe aan Ron van Rosevelt. Circa 17 euro komt voor deze lijst zijn kant op. De sprintdaglijst van Jack Molling leverde op het vlakke terrein het meeste op. Ongeveer 16 euro zal de organisatie hem overhandigen. Eervolle vermeldingen zijn er nog voor Joël Fliek, René Daniëls en Michiel Daamen die in het cumulatieve prijzenklassement der dagprijzen op plek 2, 3 en 4 eindigen na Charles & Brigitte Mekes.

De gewonnen prijzen in het allroundklassement zullen waar mogelijk komende zaterdag of zondag persoonlijk overhandigd worden. Ook een aantal dagprijswinnaar proberen we dan persoonlijk te bezoeken. We zullen daartoe nog in contact treden met de diverse prijswinnaars via e-mail. Prijzen die niet persoonlijk overhandigd kunnen worden zullen worden overgemaakt of – indien in natura – per post worden toegestuurd.

Ten slotte rest de organisatie om iedereen te danken, te beginnen bij al onze deelnemers voor hun enthousiaste deelname, maar ook zeker veel dank aan onze hoofdsponsor Bijlesnetwerk, zonder wiens bijdrage het HUMCOVEN TOURSPEL ieder jaar verder groeit, dit jaar met een record prijzenpot. Ook dank aan subsponsor Rijwielhandel George Walstock, waar Tom Dumoulin en andere wielrenners regelmatig klant zijn. Sinds dit jaar is de rijwielhandel in handen van Roger Vrancken, al jaren deelnemer aan ons spel.

De organisatie hoopt dat iedereen terugkijkt op een mooie Tour en veel spelvreugde heeft ervaren in ons Tourspel. Volgend jaar start de Tour in de ‘Europese’ hoofdstad Brussel, we hopen dan iedereen weer te mogen begroeten.

Vive le Vélo en tot volgend jaar!