Wout van Aert slaat toe in Albi

Wout van Aert wint de sprint van een uitgedund peloton in Albi. Hij klopt als niet-rassprinter in zijn eerste Tour de France sprintbommen Elia Viviani, Peter Sagan en Caleb Ewan. Een prestatie die Van Aert enorm veel aanzien zal bezorgen. Het is daarnaast alweer de vierde overwinning voor Jumbo-Visma deze Tour en de derde overwinning voor onze Zuiderburen. Verliezers van de dag zijn Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte, Mikel Landa en Rigoberto Uran.

In het HUMCOVEN TOURSPEL staat Sander Verhaegh voor de tiende dag op rij op kop. Alejandro Valverde blijft zijn grootste achilleshiel; die staat nog altijd op nul punten genoteerd. In zijn kielzog bezet Wim Janssen nu plek twee; hij wipt over Niels Bosten heen. Daarachter schuiven Michiel Ghijsen en Bjorn Molling een paar plekken op. Jean Houben komt door zijn uitstekende dagscores met twee lijsten de top tien binnen. Lorraine & Harmen zijn de grootste verliezer in de top tien. Zij spelen geen Wout van Aert en zakken daarom van vijf naar tien.

In het dagprijsklassement kan Wim Janssen de champagne wederom ontkurken. Met Van Aert en Van Avermaet op zijn sprintlijst kan hij de beste papieren voorleggen. Wim heeft als eerste van alle deelnemers zijn inschrijfgeld al helemaal terugverdiend. Jan Matheeuwsen, Pieter de Graaf en Roger Vrancken worden gedeeld tweede. Jan Matheeuwsen levert een bijzondere prestatie door dit met maar liefst drie lijsten te doen.

Morgen is het rustdag en zal er dus geen stand gepubliceerd worden. Woensdag wacht nog een vlakke etappe, voordat we op donderdag de Pyreneeën intrekken.

Later meer…

Zuid-Afrikaans succes op Quatorze Juillet

Daryl Impey is de winnaar geworden van de tweede overgangsetappe in het Centraal Massief. Zeven is ongetwijfeld zijn geluksgetal, want het is voor het eerst in zijn -zevende – deelname aan de Tour dat de Zuid-Afrikaan een rit weet te winnen. In het verleden kwam hij vaker vanuit een ontsnapping dichtbij, maar uitgerekend op de dag voor aanvallers, de Franse feestdag, is het dit jaar voor hem raak. Overigens had Impey vandaag meer tegenstand te dulden van zijn Belgische collega’s dan zijn Franse metgezellen. Uit een kopgroep van veertien met onder andere Jasper Stuyven en Olivier Naessen bleef hij samen met Tiesj Benoot over. Op de laatste hellende strook van de dag maakten de twee zich los van hun medevluchters. Impey klopte de Belg vervolgens in een sprint-à-deux. Het was alweer twaalf jaar geleden dat een Zuid-Afrikaan een etappe in de Tour wist te winnen. Destijds won Robert Hunter de sprint in Montpellier.

In het HUMCOVEN TOURSPEL zijn vandaag weinig punten uitgekeerd. In de top vier van het klassement verandert er dan ook niets. Het zijn vooral de lijstjes met Jasper Stuyven en Edvald Boasson Hagen die weten te stijgen.

Giel Klaver wint de dagprijs en had daarvoor ook enkel ritwinnaar Impey en runner-up Benoot nodig. Tweede in de dagprijs is Michiel Ghijsen, plek drie is voor Maarten Schoemaker. De laatste twee dagprijzen worden gedeeld door Beppie Klaver en Pieter de Graaf.

De Gendt levert huzarenstukje af in Saint Etienne

Thomas de Gendt zegeviert in het Centraal Massief. Hij zat in de viertallige kopgroep van de dag die vlak na de start ontstond met onder andere de hardrijders Alessandro De Marchi en Niki Terpstra. Van de kopgroep werd gedurende zo wat de hele etappe gedacht dat deze niet voor winst zou gaan strijden, zeker niet toen Education-First en Astana op kop gingen beuken in de laatste vijftig kilometer. De Gendt sprong echter gedurende de hele dag zuinig met zijn krachten om en wist diep in de reserves te tasten en zo de overwinning zeker te stellen. Achter De Gendt wordt Thibaut Pinot knap tweede; De Franse Tourhoop solliciteert daarmee nadrukkelijk naar het eindpodium in Parijs; Julian Alaphilippe, die samen met Pinot op pad ging op een van de laatste heuveltjes van de dag, eindigt als derde. Dat is ruim voldoende om het geel weer over te nemen van Giulio Ciccone. Alaphilippe zal morgen op Quatorze Juillet – de Franse feestdag – ongetwijfeld een prachtige dag tegemoet gaan.

In het HUMCOVEN TOURSPEL schuift de top – na de toch wat onverwachte tweede plek van Thibaut Pinot – als een harmonica in elkaar. Bovenaan prijkt nog steeds de naam van Sander Verhaegh, maar zijn voorsprong op de huidige nummer tien, Matthijs Didden is slechts 33 punten. Meer en meer gaat doorwegen dat sommige renners tot op heden een zeer laag puntenaantal hebben met weinig perspectief op verbetering. Het gaat dan op dit moment met name om Valverde, Schachmann en Boasson Hagen. De eerste lijst die geen van deze namen kent is die van Bjorn Molling, zeker een lijst dus om in de gaten te houden. Vandaag is ook de eerste voor het spel significante renner uitgevallen, namelijk Christophe Laporte; dat lijkt gunstiger dan het is, gezien voordat de bergen opdoemen er eerst nog een heuvelrit en twee vlakke ritten op het programma staan.

De dagprijs gaat weer eens naar Wim Janssen uit Beek, die tot nu toe een zeer succesvol Tourspel kent. Maurice Vossen, Bennie Tolenaars en Bertie van Oppen completeren de top vijf van de dag – wetende dat Wim Janssen ook nog op een gedeelde plek vier terug te vinden is.