Niels Bosten weet in de allerlaatste stand van het HUMCOVEN TOURSPEL 2019 de felbegeerde koppositie te veroveren en is daarmee winnaar geworden van de dertiende editie van ons spel. De voormalig ‘Sjin Viking’ opgegroeid aan de voet van Nederlands steilste beklimming, de Keutenberg, woont tegenwoordig samen met zijn vriendin in Ulestraten. Zijn overwinning is even verrassend als knap te noemen aangezien hij geen enkele keer tijdens de reguliere etappes de leiding had in het allorundklassement. Wel stond hij voor het merendeel op het virtuele podium. Aan de andere kant komt zijn goede prestatie niet geheel onverwacht. Sinds hij eind 2012 organisator Bjorn Molling als schoonbroer leerde kennen is hij deelnemer aan ons spel. In zijn eerste Tour in 2013 eindigde Niels al in het wiel van Marco Keijzer op een gedeelde negende plek. De drie jaren daaropvolgende haalde hij niet de top tien niet, om in 2017 net als verleden jaar op een mooie zesde plek te eindigen. De kracht in de winnende lijst zat hem deze keer in elf sprinters, inclusief Jasper Stuyven, aangevuld met Wout van Aert, Julian Alaphillipe, de Ineos kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas, en Thibaut Pinot in de basis. Ook zijn reserves wisten gemiddeld 35 punten te halen. Boasson Hagen zette Niels gisteren op de Champs-Elysées al in een prachtige pole position, terwijl zijn solide eindvoorspelling de definitieve doorslag geeft. Ons Tourspel heeft daarmee voor de dertiende keer een unieke eindwinnaar.
Wim Janssen is de welverdiende nummer twee. De laatste acht standen ging hij nog aan kop. Maar zijn eindvoorspelling was net niet voldoende om de winst over de streep te trekken. Trots zal de pensionado met deze tweede plaats ongetwijfeld zijn. Wim woonde tot voor kort aan de voet van de Adsteeg, bekend van de Amstel Gold Race, en geniet nu elke dag van het leven vanaf de markt in zijn dorp, daar waar in het vorige decennium ook regelmatig bij de Binck Bank Tour de start van een etappe lag. Helaas is dit voor Wim verleden tijd, maar Wim zelf kan nog iedere dag mooie verhalen uit de geschiedenis van de wielersport vertellen. Hij komt ook ieder jaar zijn inschrijving hoogstpersoonlijk op de donderdag voor de Tour handgeschreven inleveren bij de organisatie. Wims lijst kende dezelfde sterktes als Niels Bosten, nog aangevuld met Greg van Avermaet.
Het podium wordt gecompleteerd door Stefan Dreezen. De beste prestatie in ons Tourspel door de kersvers allroundmedewerker van Marsna Bouw. Nooit eerder wist hij de eregalerij te halen sinds zijn onafgebroken deelname vanaf 2014. Stefan zal balen van de goede prestaties van Alaphillipe. Dat hield immers mede de rem op Enric Mas – die Stefan in de basis speelde, al zullen we nooit geweten hebben hoe sterk die Spanjaard nu werkelijk was.
Op plek vier is geëindigd Michiel Ghijsen. Hij bouwt op een zeer solide lijst met dito eindvoorspelling. Zijn constantheid bezorgd hem niet alleen plek vier in de eindstand, hij weet ook plek tien voor zich op te eisen. Dit is niet geheel vreemd. Ook in de editie van 2013 eindigde Michiel, na winst, met zijn tweede lijst in de top tien.
Plek vijf is voor Jean Houben uit Doenrade. Tien respectievelijk vier jaar geleden klom Jean Houben nog een trede hoger, hij eindigde toen op plek vier in de eindstand. Plek zes is er voor Lorraine & Harmen. Lorraine mag zich daarmee de best presterende vrouw van dit Tourspel noemen. Die andere vrouw Beppie Klaver, lang op het virtuele eindpodium terug te vinden, eindigt namelijk als achtste. Haar lijst valt spijtig genoeg het verst terug na verwerking van de klassementsvoorspellingen. De winnaar van 2016, Ralph Dreessen, eindigt dit jaar tussen de twee dames op een zevende plek. De duivenmelker uit Geverik zal zijn renners nog wat extra moed hebben ingesproken toen hij dit jaar samen met zijn kameraad en andere deelnemer Patrick Kleijkers de tijdrit in Pau bezocht. The Wolfpack 2.0 spraken en poseerden daar zeer uitgelaten met niemand minder dan Patrick Lefevere. Sander Verhaegh, ook al een oud-winnaar, gaf lange tijd glans aan deze editie door heel wat kilometers ‘in het geel te rijden’ in de allroundstand. De logica daarachter waren voornamelijk wat meer sprinters dan gemiddeld gespeeld werden met Pasqualon als surprise. Hij finisht uiteindelijk op plek negen en zal met Kruijswijk en Landa wat dieper in de reserves niet onverheugd zijn geweest na het niet meetellen van rit 19. Ten slotte mogen ook Bjorn Molling (plek elf) en Michiel Daamen (plek twaalf) nog een prijs noteren.
De succesvolste daglijst is het sprinterslijstje van Wim Janssen gebleken. Hij haalt hiermee, vooral in het eerste deel van de Tour, ruim 20 euro binnen. Wim voegde Wout van Aert toe op zijn sprinterslijst. Het totale dagprijsgeld dat hij binnenhaalde is bijna 40 euro. Ook de sprinterslijst van Lars Vrancken mocht er zijn. Daar was het een andere Jumborenner, Mike Theunissen, die een aantal keren het verschil maakte tussen de sprinters. Ook George van der Velden doet het onopvallend erg goed in dit klassement. Het totaal aan diens dagprijzen komt uit op ruim 26 euro, waarmee hij het totale inschrijfgeld heeft terugverdiend. Het aantal lijstjes dat in de prijzen valt is met 64 stuks exact gelijk aan vorig jaar. Zie hier het volledige overzicht.
Maar…. zoals iedereen weet zijn er in het HUMCOVEN TOURSPEL nog meer prijzen te verdelen! Te beginnen met de prijs die toegekend wordt aan de beste voorspeller van de eindklassementen. Deze prijs werd gewonnen door Stefan Dreezen, die met zijn lijst 135 punten scoorde. Overigens was dit niet met de lijst waarmee hij als derde eindigt in het allroundklassement. Stefan voorspelde onder meer het eindpodium van de Tour volledig goed (met dank aan het uitvallen van Fuglsang en Pinot). Daarnaast voorspelde hij Sagan als winnaar in de Groene Trui, en had hij Ewan in die voorspelling erbij; ook had hij Bernal als nummer twee in de bollen. Dit is goed genoeg om de Airboost floorpomp gesponsord door rijwielhandel en tweewielerspecialist George Walstock uit Maastricht in ontvangst te gaan nemen.
Dan naar de winnaars van de bonusvragen. Bonusvraag 1, de winnaar van de ploegentijdrit op de eerste zondag van de Tour, met als goede antwoord Jumbo Visma, werd door 35 deelnemers goed voorspeld. Na loting blijkt John Claessens uit Vaals de gelukkige winnaar. Bonusvraag 2, de winnaar van het jongerenklassement met als antwoord de winnaar van de Tour Egan Bernal, werd door maar liefst 107 deelnemers juist voorspeld. Het lot moet je dan erg gunstig gezind zijn. De naam van Jerome Houben is uiteindelijk als winnaar uit de koker gekomen. Bonusvraag 3, het aantal renners dat Parijs haalde met als antwoord 155 (slechts 21 uitvallers), werd op zes lijsten juist voorspeld. Een van die lijsten stond op naam van Tristan Bosch; hij is de gelukkige winnaar van de laatste bonusvraag. Daarnaast heeft de organisatie besloten om nog een extra bonusprijs uit te keren. Deze is verloot onder alle dagprijslijst inschrijvingen. De dagprijs van etappe 19 ad 19 euro is door de geneutraliseerde etappe immers niet uitgekeerd. Roy Zwakenberg is de gelukkige winnaar van deze loting. Alle winnaars van de bonusvragen mogen van ons een mooie verrassingsprijs tegemoet zien! Gefeliciteerd!
De gewonnen prijzen in het allroundklassement zullen waar mogelijk komend weekend persoonlijk overhandigd worden. Ook een aantal dagprijswinnaar proberen we dan te bezoeken. We zullen daartoe nog in contact treden met de diverse prijswinnaars via e-mail. Prijzen die niet persoonlijk overhandigd kunnen worden zullen worden overgemaakt of – indien in natura – per post worden toegestuurd.
Als organisatie kijken wij terug op een spannende editie van ons Tourspel. Wij danken een ieder voor zijn of haar deelname en danken tevens onze sponsoren, in het bijzonder hoofdsponsor Bijlesnetwerk, zonder wiens bijdrage het HUMCOVEN TOURSPEL niet op zo een mooie prijzenpot kan rekenen. Ook dank aan subsponsor Rijwielhandel George Walstock uit Maastricht, waar vele professionele- en amateurwielrenners regelmatig klant zijn. Eigenaar Roger Vrancken uit Meerssen runt de zaak met evenveel enthousiasme als loyaliteit aan ons Tourspel.
Wij hopen dat jullie weer heel wat spelvreugde hebben ervaren in ons Tourspel. De organisatie staat altijd open voor spelaanbevelingen vanuit de deelnemers die het spel nog interessanter zouden kunnen maken. Zo zullen we waarschijnlijk op de HUMCOVEN PUNTENBOOSTER gaan herzien alhoewel de uitwerking door de bank genomen zijn doel heeft bereikt.
Uiteraard hopen we ook iedereen weer volgend jaar op 27 juni 2020 terug te zien als de 107e Tour de France en ons 14e HUMCOVEN TOURSPEL start in Nice aan de Côte d’Azur.
Vive le Vélo en tot volgend jaar!