Rondje langs de prijswinnaars 2019

Op de eerste zaterdag en zondag van augustus heeft de organisatie rondgetoerd in Zuid-Limburg om een aantal prijswinnaars te bezoeken. Begonnen werd in Beek, waar wij Wim Janssen feliciteerden met zijn prachtige tweede plaats en mooie serie dagprijzen. Wim verblijdde ons met een heerlijk stuk pruimenvlaai door zijn vrouw Jenny gemaakt en hij vertelde honderduit over zijn tijd als radioverslaggever van de Tour de France bij Radio Omroep Zuid eind jaren zeventig en begin jaren tachtig; de jaren waarin Joop Zoetemelk de Tour de France won en Limburger Peter Winnen tweemaal op Alpe d’Huez victorie kraaide. Wim had naar eigen zeggen Joop meermaals als eerste voor de microfoon; dat werd overigens allemaal niet live uitgezonden; Wim leverde zijn tapes af bij de technici van de NOS die het via Hilversum doorstraalden naar Zuid-Limburg. Nadat de eerste biertjes te voorschijn getoverd waren kwam ook Wims echtgenote binnen en werden wat anekdotes opgehaald over Wims voormalig directeurschap van basisschool De Koppelberg in Geleen Zuid. Toen de klok van vijf naderde schoof iedereen aan voor de televisie om de finale van de Classica San Sebastian te kijken. Met bewondering keken we naar het Belgische supertalent Remco Evenepoel die de Spaanse klassieker op knappe wijze afrondde.

Na een korte stop bij een lokale bistro vervolgde de organisatie haar weg naar Ulestraten waar Niels Bosten de eindwinnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL editie XIII met een heerlijk koud biertje op ons zat te wachten. Na een vluchtige blik op het tv-scherm waar Vitesse net afgetrapt had tegen Ajax, bespraken we op het aanpalende terrasje de Tour en het Tourspel nog even na. Geconcludeerd werd dat Boasson Hagen en de net wat scherpere eindvoorspelling van Niels, concurrent Wim Janssen de das om hadden gedaan in de strijd om de eindzege. Voor de organisatie was het een gelukkig toeval dat Bjorns eega Maud met zoon Vince langskwam op de fiets zodat een foto gemaakt kon worden met de hele organisatie inbegrepen. Niels had het symbolische fotomoment al een beetje voorbereid; hij kwam aanzetten met een mooie beker om mee te nemen op de foto. Als geste werd door Niels aangeboden om de beker voortaan dienst te laten doen als wisselbeker voor de winnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL. Hiervan besloten we gretig gebruik te maken.

De zaterdagavond werd geëindigd op een voor de organisatie verrassende plek, ten huize van de familie Seuren in Meerssen, waar wij Stefan Dreezen feliciteerden met zijn mooie derde plek en de fietspomp voor beste klassementsvoorspeller, gesponsord door George Walstock, tweewielerspecialist te Maastricht. Per abuis waren we eerst afgereisd naar Stefans woonadres, waar vader Paul Dreezen de prijzen van Stefan al in ontvangst wilde nemen. Stefan was echter met kameraad en mogelijke opvolger in de eregalerij Robin Pisters nog na aan het tafelen bij hun werkgever, Marsna Bouw. Wij werden daar zeer gastvrij ontvangen door de hele familie inclusief hun twee honden.  Onder het genot van wederom een aantal lekkere biertjes werd onder meer de lokale politiek en het wel en wee van de trekpaardensport doorgenomen die een van Stefans hobby’s vormt. Trekpaard Bert van Robin zou die zondag weer eens zijn kunstjes gaan tonen bij een wedstrijd in België. Verder is ons bijgebleven hoe Stefan bij tijd en wijle een grappige woordenstrijd voerde met de dochters Seuren bij het oplossen van een trits taalspelletjes op de tablet. Pas redelijk laat die avond en enigszins aangeschoten zetten wij te voet koers naar huis.

Zondagochtend werd de Tour de Limbourg hervat. Ditmaal startend in Amby bij het echtpaar Fliek-Ghijsen, oftewel Lorraine & Harmen die op een zesde plaats zijn geëeindigd. Dochter Renée had ons al horen aankomen, wat betekende dat de televisie even uit moest worden gezet. In de achtertuin werden met een koek en kopje koffie de Tour en de voorbereidende analyses van de Tour nog eens doorgenomen. Onder andere bleek dat hun eerste lijstje, dat als zesde is geëindigd,  voornamelijk van de hand van Harmen was gekomen. Lorraine had haar stempel meer gezet onder het tweede lijstje. Verder was er bewust gekozen voor geen Wout van Aert, maar wel Jasper Stuyven. Dat viel slechts ten dele goed uit. Als we het hebben over een toekomstig winnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL die nog niet eerder gewonnen heeft, dan maken Harmen en Lorraine met hun opgebouwde track record in de Eregalerij misschien wel de grootste kans.

Nadat Michiel met zijn nichtje uitgestuiterd en uitgepuzzeld was, vervolgde de organisatie haar rondje langs de prijswinnaars naar Roy Zwakenberg in Margraten. Dit bleek echter nog niet zo makkelijk. Terwijl we hadden genoten van het zonnetje in de Maastrichtse achtertuin waren veel straten in de buurt afgezet in verband met de Iron Man Light. Niet bedacht op deze vroege en wijdverbreide afzetting, moesten we met een flinke omweg – over heel wat kleine Limburgse Amstel Gold Raceweggetjes – naar Margraten trekken. Na een ongedurig ritje ontmoetten we daar bonusprijswinnaar Roy voor het eerst. Roy is al jarenlang deelnemer aan ons Tourspel, maar pakte nog nooit een ‘echte’ prijs, mooi dat dit nu wel gebeurde in onze dertiende editie. Dat hij ‘fan’ is van ons spel blijkt uit het feit dat hij een tijdlang onze spelregels en inschrijfformulier toepaste in zijn eigen Tourspel voor vrienden, familie en kennissen. Roys partner Iris was ook thuis. Roy heeft samen met Iris regelmatig koersen bezocht (zie foto hieronder, waar hun tweeën rechts staan), echter sinds de geboorte van hun kleine, ziet Iris zich gedwongen vaker thuis te blijven. Roy is tijdens het ter plekke bekijken van de koers wel nog steeds in het goede gezelschap van voormalig HUMCOVEN TOURSPEL WINNAAR Cyrille Knops (links op de foto). De gewonnen bonusprijs, de DVD over de Tourzege van Jan Janssen in 1969, kunnen Roy en Iris dan weer in ieder geval gezellig samen voor de buis bekijken!

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, boom, buiten en natuur

Het laatste bezoekje werd gebracht aan Doenrade. Hier wachtten vader en zoon Houben ons op. In 2015 mochten we Jean en Jerome ook al eens bezoeken. Toen was Jerome de winnaar van het Humcoven Tourspel en werd Jean vierde. Nu kwamen we voor plek vijf van Jean en Jeromes gewonnen bonusprijs, het boek ‘de Tour van A tot Z’. Met een stukje lekkere Limburgse vlaai werd de Tour nogmaals doorgenomen en de opmaat naar de Formule 1-wedstrijd op de Hungaroring bekeken. Jean is fervent speler van meerdere Tourspellen en is in het grootste wielerspel van Nederland al enkele keren dicht bij een top vijf eindklassering geweest. Een sympathieke tip van Jean is het Gaandeweg Tourspel waarbij een deel van het inschrijfgeld ten bate komt van jonge kankerpatiënten die daarmee op vakantie kunnen. Vlak voordat Max Verstappen vanaf pole-position vertrok werd afgesloten met een ‘tot ziens’. Want zo gaat het vaak in het HUMCOVEN TOURSPEL. Heb je eenmaal succes dan is de kans groot dat de organisatie in de komende jaren nogmaals bij je op de stoep staat.

Tot volgend jaar! Tot aan de Cote d’Azur in Nice!