Caleb Ewan snelt naar dagzege in Sisteron

Caleb Ewan wint de derde etappe met aankomst in Sisteron. De Australië zorgt daarmee voor een verlossende ritzege voor zijn geplaagde formatie Lotto-Soudal. Als een duveltje uit een doosje schoot Ewan in de laatste tientallen meters van de geprofeteerde massasprint langs Sam Bennett en Giacomo Nizzolo. Het meest frappante van de etappe was het uitvallen van de drager van de bolletjestrui Anthony Perez. Na eerst op enkele klimmetjes de broodnodige punten gesprokkeld te hebben om de trui te behouden, botste Perez in de afdaling van de voorlaatste klim ongelukkig tegen zijn eigen ploegleiderswagen op, waarna een gedwongen opgave volgde. Benoit Cosnefroy van AG2R, voor wie de bolletjestrui eerst een brug te ver leek, neemt de trui van Perez over.

In het Humcoven Tourspel is Maarten Schoemaker de nieuwe leider. Hij neemt een lichte voorsprong op Jean Houben en Joel Fliek. Ike Simoncini keert met twee lijsten terug in de top tien, terwijl Jan Matheeuwsen van het voorlopige podium terugvalt naar plek elf. Doordat Mads Pedersen en Alexander Kristoff vandaag niet of niet geweldig scoren schuift alles enigszins weer ineen.

De dagprijs wordt door drie mensen gedeeld, Benny Tolenaars, Charles Mekes en organisator Michiel Ghijsen. Michiel pakt daarmee zijn derde dagprijszege in drie dagen. Gaat hij deze winning streak in de klimetappe van morgen met de eerste aankomst bergop voortzetten? Armand Jeurissen is vierde geworden. Het drietal Bjorn Molling, Pierre Thisjsen en Gunter Fürst deelt gebroederlijk de vijfde stek.

Alaphilippe maakt favorietenrol waar en sprint naar ritwinst en Geel

De tweede etappe van deze Tour is gewonnen door Julian Alaphilippe. Hij maakte zijn favorietenrol meer dan waar op een parcours naar zijn hand. Na twee beklimmingen van de eerste categorie, en een beklimming van de tweede categorie was het na een afdaling opnieuw finishen in de straten van Nice. Alaphilippe, die zijn jump plaatste op de laatste col van de dag, bleef in een sprint-à-trois met een half wiel Marc Hirschi, Adam Yates en het naderende peloton voor. Na zijn droomtour van verleden jaar, met twee weken lang Geel om de schouders, mag de veelzijdige Fransman morgen opnieuw de felbegeerde Maillot Jaune aantrekken. Hij zal deze trui ongetwijfeld opnieuw zo lang mogelijk willen verdedigen.  Het was ook een etappe waarin er al flink wat verschillen in het algemene klassement zijn gemaakt. Tom Dumoulin viel tijdens de laatste beklimming bergop, maar eindigde gewoon in het peloton annex de groep met de favorieten voor deze Tour. Verliezer van de dag werd na een val de winnaar van het Critérium du Dauphiné, Dani Martinez. Zijn klassementaspiraties voor deze Ronde moeten voorlopig in de ijskast.

In het Humcoven Tourspel blijft Jean Houben de leiding behouden, al is het gaatje naar nummer twee Maarten Schoemaker wel gehalveerd. Jan Matheeuwsen kent dit jaar ook een goede start en nestelt zich voorlopig op plek drie. Marco de Keijzer zien we nog steeds met twee lijsten terug in de top, waar Michel Laven en Ralph Dreessen komen binnenschieten. Dick Houtman haalt vandaag de meeste punten en weet maar liefst 84  (!) plaatsen te stijgen, dit zou wel eens een historisch record kunnen zijn in het Humcoven Tourspel.

De dagprijs van vandaag gaat naar Michiel Ghijsen. Hij maakt met Hirschi het verschil ten opzichte van de overige heuvelklimlijsten. Plek twee in het dagprijsklassment is voor debutant Hans Pluymaekers, en Michel Laven wordt derde. De vierde respectievelijk vijfde plek zijn voor Michiel Daamen en Kaj Raaijmakers.

Onze standen zijn vanaf heden officieel, want de invoer is volledig gecontroleerd. Dit betekent dat we ook ons Prijzenklassement kunnen openbaren. In de loop van de week zal er ook weer een head-to-head geplaatst worden op onze site, waar dan alle ingevulde lijsten te bekijken zijn. Wel kan men de rennerpercentages al terug vinden.

Alexander Kristoff verrassende winnaar in natte openingsetappe

De openingsetappe van deze verlate Tour is enigszins verrassend gewonnen door Alexander Kristoff. Op een grauwe regenachtige dag in Nice – waar de aanwezigen nu eens niet in de zon over de Promenade des Anglais konden flaneren – beschikte de Noor van UAE Team Emirates over de meeste power in de eindspurt. Een bijzondere overwinning voor de Beer uit Stavanger. Op papier heeft hij namelijk niet veel helpers meegekregen om hem in de sprint te begeleiden en voor etappe-overwinningen in de Tour leek hij een klein beetje afgeschreven. Als niet te versmaden bonus heeft Kristoff ook de gele trui in ontvangst mogen nemen. Achter de winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 2015, eindigde wereldkampioen Mads Pedersen verdienstelijk als tweede. Zal de 24-jarige Deen gedurende deze Tour – na zijn eerdere overwinning in de Ronde van Polen – definitief de neus aan het venster drukken als sprinter? Een van onze Nederlandse sprinttalenten, Cees Bol, werd knap derde. Pas na hem was het woord aan de vooraf hoger ingeschatte namen van Sam Bennett, Peter Sagan en Elia Viviani.

Die regen die vandaag huis hield in de streek rondom Nice kwam niet alleen uit de lucht vallen, ook in het peloton regende het heel wat valpartijen. De weersomstandigheden en olie die her en der uitgelopen was zorgde voor spekgladde wegen. Daarop besloten de renners in de laatste afdaling van de dag, de koers enigszins te neutraliseren. Belangrijkste slachtoffers van de omstandigheden waren John Degenkolb, Rafael Valls en Philippe Gilbert, die de Tour inmiddels allemaal hebben moeten verlaten. Ook klassementsrenners Thibaut Pinot en Miguel Angel Lopez kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Morgen, wanneer het peloton een stevige middengebergte-etappe voorgeschoteld krijgt, moet blijken hoe groot de schade bij hen is.

In het Humcoven Tourspel van 2020 hebben we de eerste standen opgemaakt. Jean Houben, nummer vijf van vorig jaar, gaat fier aan kop. Hij speelde als enige deelnemer op zijn lijst de top drie van deze etappe-uitslag. Wielrenner Maarten Schoemaker volgt hem op 14 punten. Marco de Keijzer is nummer drie. Hagenees Ike Simoncini is misschien wel de grootste spekkoper van deze openingsrit, hij staat met twee lijsten in de top tien op plek 4 en 5. Titelverdediger Niels Bosten start op plek twintig.

De eerste dagprijs wordt opgeëist door een viertal deelnemers, te weten debutant Dave van Toor, koploper Jean Houben, organisator Michiel Ghijsen en (net op tijd terug van vakantie) Peter Lagerweij. Ten slotte mag ook Michiel Daamen zijn eerste euro bijschrijven.

Let wel: de standen in ons Tourspel zijn nog officieus. De invoer in ons systeem moet nog op juistheid gecontroleerd worden. We zijn in dit toch ietwat bijzondere jaar tevreden met het gegeven dat het aantal allround-inschrijvingen niet ver achterblijft op verleden jaar en het aantal dag-inschrijven gelijk is gebleven. Bovendien mogen we een aantal nieuwe mensen in ons Tourspel verwelkomen. Wij danken iedereen voor zijn of haar inschrijving en wensen iedereen een mooie en succesvolle Tour toe! Morgen zal de prijzenverdeling bekend worden gemaakt.