Tadej Pogacar deelt mokerslag uit aan concurrentie

De Tourwinnaar van vorig jaar, Tadej Pogacar, deelt in de geaccidenteerde tijdrit naar Laval een linkse directe uit aan de concurrentie. Hij wint de tijdrit met een superprestatie en neemt daarmee een voorschot op Tourwinst. Landgenoot en nummer twee op het eindpodium van vorig jaar, Primoz Roglic, krijgt 44 seconden aangesmeerd. Voor andere kandidaat-eindwinnaars Geraint Thomas en Richard Carapaz bedraagt de schade 78 respectievelijk 104 seconden. De Nederlandse fans hebben nog steeds reden tot juichen, Mathieu van der Poel behoudt het Geel.

In het Humcoven Tourspel blijft Mike Deswijzen fier aan kop. Wim Janssen schuift een plaatsje op ten koste van Marco de Keijzer die twee plekken zakt. Guido Penders consolideert plek drie. Jerome Houben is de grootst stijgende binnenkomer in de top tien en noteert een voorlopige zevende stek.

Vandaag is er geen dagprijs te verdelen, die staat morgen weer op het programma als de renners een vlakke rit wacht naar Chateauroux, waar – toeval of niet – Mark Cavendish in 2011 de laatste was die zegevierde.

 

Cavendish is back!

Vijf jaar na zijn laatste etappezege in de Tour weet Mark Cavendish opnieuw een rit in de Ronde van Frankrijk te winnen. De 36-jarige Brit is de snelste in de sprint naar Fougères, de stad waar hij in het verleden ook al een keer als winnaar over de streep kwam. Een knappe prestatie van Cavendish, welke door menigeen niet meer mogelijk werd geacht. Afgelopen jaar kroop Cavendish echter langzaam uit het dal en kreeg hij in aanloop naar de Tour het vertrouwen van zijn ploeg na het wegvallen van Sam Bennett. Voor Cavendish, die morgen ook het Groen mag aantrekken, betekent deze overwinning zijn 31e in totaal in de Tour de France. Mocht hij er in slagen nog drie ritten te winnen dan komt hij op gelijke hoogte met recordhouder ‘de Kannibaal’. Tweede vandaag werd Nacer Bouhanni die aan een goede Tour bezig is. Alpecin-Fenix besloot vandaag de kaart van Jasper Philipsen te trekken, hij eindigde als derde.

In het Humcoven Tourspel hebben we opnieuw een nieuwe koploper. Het is Mike Deswijzen, winnaar van ons spel in 2018. Op plek twee, met een achterstand van zeven punten, volgt Marco de Keijzer. Guido Penders staat op een knappe derde plaats en deelt deze met de vertrouwde naam van Wim Janssen. Organisatoren Michiel Ghijsen en Bjorn Molling volgen daarachter op plek vijf en zes, maar het meeste in het oog springt de stap die Ron Heuts, Bram Jansen en Maarten Schoemaker weten te maken.

De dagprijs van vandaag komt toe aan een viertal sprinterslijsten, van de hand van Dave van Toor, Pieter de Graaf, Ron van Rosevelt en Wil Gommans. Ze maken het verschil met Jasper Philipsen. Een vijftal lijstjes deelt de vijfde plek. Morgen is het woord aan de tijdrijders, en is er geen dagprijsklassement beschikbaar.

Standen zijn officieel

De organisatie heeft alle lijsten gecontroleerd, daarmee zijn de standen vanaf heden officieel. Voor het allroundklassement heeft de controle geen correcties opgeleverd. Voor het dagprijzenklassement was er een correctie in etappe 1. Maar omdat deze correctie geen prijs opleverde heeft de organisatie besloten geen nieuwe stand te publiceren. Op de pagina ingevulde renners & head to head kunt u de percentages van de aantal gekozen renners in het allroundklassement terugvinden. We werken nog aan een head to head overzicht waarmee de lijsten bekeken en vergeleken kunnen worden.