Hans Scheermeijer glorieert in Humcoven Tourspel

Hans Scheermeijer uit Assendelft, die Joop Zoetemelk als grote held heeft, mag zich minstens één jaar lang titelhouder van het Humcoven Tourspel noemen. Door een meer dan degelijke klassementsvoorspelling houdt de 66-jarige pensionado ruim stand ten opzichte van de rest van het deelnemersveld. De kracht van zijn lijst zit hem in het collectief. Je zult bij hem geen Jasper Philipsen, Jonas Vingegaard, Mattia Cattaneo of Nacer Bouhanni aantreffen (allemaal renners die buitengewoon gescoord hebben). Nee, bij Hans prijken ‘oude’ vertrouwde namen als André Greipel, Jakob Fuglsang en Alejandro Valverde. Door niet de keuze te maken voor Bryan Coquard of Mads Pedersen, veelgespeelde sprinters met weinig punten, maar daar tegenover klimmers te zetten die wel een sloot aan punten binnen harken, heeft Hans de overwinning over de streep getrokken. Hans heeft een heftige periode achter de rug, herstellende van een zware operatie. Niettemin heeft hij de tijd en ruimte gevonden als spelletjesfanaat om weer mee te doen aan ons Tourspel. Wij wensen hem naast de felicitatie voor de overwinning ook een voorspoedige revalidatie toe.

Als tweede, met de beste klassementsvoorspelling in de top tien, eindigt Nijmegenaar Tristan Bosch. Hij maakt door zijn puike voorspelling een mooie sprong van zes naar twee. In 2014 won hij het Humcoven Tourspel al eens met als verrassing het door Mart Smeets bejubelde ‘jeugdige klimtalent’ (sic) Christophe Péraud. Tristan was bang dat hij te weinig sprinters gespeeld had, maar heeft dat volledig gecompenseerd door het spelen van Ben O’Connor en Enrique Mas. Vooral in de laatste week is hij flink opgestoomd. Tristan schijnt van inside information voorzien te worden door een vriend die de koers van dichtbij volgt; voor slechts 9,99 per minuut wil hij ook u van dienst zijn.

Als derde eindigt stadgenoot Maarten Schoemaker. Hij heeft vrijwel het hele spel in de top tien vertoefd. Maarten is in zijn vrije tijd amateurwielrenner waarbij hij het liefst klimmetjes voor zijn neus ziet opdoemen. Door corona zijn er helaas weinig amateurwedstrijden verreden kunnen worden. Voor Maarten was het hoogtepunt van deze aantrekkelijke aanvallende Tour de winst van Mathieu van der Poel op de Mur de Bretagne. Velen zullen hem hierin kunnen volgen.

In de rest van de top tien vinden we Ike Simoncini, Wil Gommans, Bjorn Molling, Guido van Aken, Jerome Houben en de familie Knops. Net buiten de eregalerij, op plek elf respectievelijk twaalf vinden we Bram Jansen en Paul Robroeks. Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Jan Matheeuwsen, die lange tijd in de top tien bivakkeerde en zich zelfs een paar keer leider mocht noemen, valt jammerlijk vijfentwintig plaatsen naar onder na het verdict van de klassementsvoorspellingen. Het lot blijkt hem echter wel gunstig gezind, want we zullen hem nog terugzien bij de verdeling van de bonusprijzen.

Maastrichtenaar Dave Smit heeft de beste klassementsvoorspelling op papier gezet en wint daarmee de airboost floorpomp gesponsord door George Walstock, tweewielerspecialist te Maastricht. Vier renners uit de gele trui (Pogacar, Carapaz, Kelderman, Mas), twee renners uit de groene trui (Colbrelli, Matthews) en één renner uit de bolletjestrui (Pogacar) correspondeerden precies of bijna precies met de daadwerkelijke eindklassering.

In het Humcoven Tourspel maken na het verlenen van de geldprijzen voor het algemeen klassement altijd nog meer deelnemers een kans op een mooi aandenken. Dit via een drietal bonusvragen. Vraag 1 betrof dit keer het aantal Nederlandse etappezeges. De teller is op twee uitgekomen met ritzeges van Mathieu van der Poel en Bouke Mollema.. Dit werd door 41 inschrijvingen juist voorspeld. Jan Matheeuwsen uit Eindhoven kwam na loting als winnaar uit de bus. Hij zal een boek, cd of dvd gerelateerd aan de Tour toegestuurd krijgen.

De tweede bonusvraag betrof de beste jongere. Deze winnaar van de Witte Trui, Tadej Pogačar, werd door meer dan honderd deelnemers goed voorspeld. Na een intensieve loting blijkt Stefan Dreezen uit Meerssen de meest gelukkige. Hij wint een Tom Dumoulin-pakket gesponsord door Bakkerij Panini uit Meerssen.

Vraag drie betrof het aantal uitrijders. Een relatief laag aantal van 141 haalde Parijs. Dit werd door slechts twee deelnemers juist beantwoord, Hans Scheermeijer en Maarten Hulzebosch. Na kort beraad heeft de organisatie zonder loting de bonusprijs aan Maarten Hulzebosch toegekend. Hij mag rekenen op een mooi media-artikel.

Omdat de organisatie van het Humcoven Tourspel per se de gesponsorde prijzen door Bakkerij Panini aan lokale deelnemers wilde uitreiken en Maarten Hulzebosch en Jan Matheeuwsen wat verder weg wonen, hebben we een extra loting gehouden onder alle deelnemers die een bonusvraag goed beantwoordden. Nieuwbakken vader Robin Olzheim krijgt er naast een prachtige dochter ook een Tom Dumoulin-pakket bij!

De gewonnen prijzen in het allroundklassement zullen waar mogelijk op een nader af te stemmen moment persoonlijk overhandigd worden. Ook een aantal dagprijswinnaars alsmede winnaars van de overige prijzen proberen we daar waar het kan zo veel mogelijk persoonlijk te bezoeken – alle dan geldende coronaregels in acht nemend. We zullen per mail in contact treden met de diverse prijswinnaars. Prijzen die niet persoonlijk overhandigd kunnen worden, zullen we overmaken of per post toesturen.

We hopen dat iedereen heeft genoten van een spannende Tour in dit bijzondere (wieler)jaar. Ook hopen we dat iedereen weer veel vreugde heeft beleefd aan ons Tourspel. We danken iedereen voor zijn of haar deelname en hopen dat iedereen ook komend jaar weer van de partij zal zijn. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar onze sponsoren Rijwielhandel George Walstock uit Maastricht en Bakkerij Panini uit Meerssen. Veel plezier met de Olympische Spelen en tot volgend jaar, als de Tour op 1 juli vertrekt in Denemarken!