Alaphilippe dubbelt naar dagzege en bolletjestrui in eerste Alpenrit

Julian Alaphilippe heeft een dubbelslag geslagen in de eerste bergrit van deze Tour. Het Franse goudhaantje van Quick Step, die vandaag al de 50e overwinning van het seizoen binnenhaalde, mag als bonus ook nog eens vanaf morgen de bolletjestrui aantrekken. Deze trui kan voor hem wel eens het doel voor hem gaan worden in deze ronde. Het geel blijft nog minstens een dag om de schouders van Greg van Avermaet. De Olympisch wegkampioen verdedigde zijn trui met verve. Al vroeg trok hij ten aanval; hij eindigde uiteindelijk voor het peloton der favorieten op een verdienstelijke vierde stek. De favorieten hielden de kaarten nog tegen de borst. Sky maakte tempo en iedereen mocht volgen. Uran, Jungels, Mollema, Zakarin en Majka verloren tijd. Enkel Daniel Martin probeerde het nog even met een demarrage vlak onder de top op de slotklim Col de la Colombière. Hij kwam met de tegenwind niet weg, maar wist wel de sprint van het peloton te winnen. Het routeprofiel van morgen en overmorgen met aankomsten bergop zal de favorieten waarschijnlijk meer uit de tent lokken.

Mike Deswijzen gaat tijdens de eerste bergrit vrolijk verder met het uitbouwen van zijn voorsprong in het Humcoven Tourspel. 19 punten loopt hij verder uit op zijn naaste achtervolger Maarten Schoemaker, wielrenner van het Stipbike racing team uit Nijmegen. Derde is nog altijd Heerlenaar Dennis Wellink. Pieter de Graaf, vorig jaar na tien etappes nog koploper met 1195 punten in het Humcoven Tourspel, is met zijn twee lijsten een van de grootste stijgers. Lijst II van Pieter zien we nu ook terug in de top tien. De meeste punten werden overigens behaald door Piet Schols, oud-bewoner van het Humcoven(derveld). In de ‘strijd’ om de rode lantaarn doet hij daarmee echter minder goede zaken.

De dagprijs wordt gewonnen door meervoudig LVK-finalist Bram Volders. Ion Izagirre, tweede in de etappe van vandaag, was daarbij zijn belangrijkste troef. De eindwinnaar van het Humcoven Tourspel van vorig jaar, Rene Daniels, eindigde als tweede in het dagprijsklassement. Plek drie komt toe aan de Zeeuw Ron van Rosvelt, plek vier is voor ‘good old’ Wim Janssen. Ook Hub Delahaye mag als vijfde nog een prijsje optekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.