Alaphilippe houdt stand op de Tourmalet; Wim Janssen nieuwe leider

Julian Alaphilippe overleeft de eerste serieuze bergrit van deze Tour glansrijk. Hij bouwt zelfs zijn voorsprong op de naaste concurrenten uit. Geraint Thomas, die een wat mindere dag kende, is nog steeds zijn naaste belager, maar nu op meer dan twee minuten. Een van de kortste ritten van deze Tour begon met een vlucht van een man of vijftien met daarin onder andere Ilnur Zakarin, Vincenzo Nibali, Tim Wellens en Peter Sagan. Deze groep kreeg echter nooit veel ruimte, omdat zowel Groupama FDJ als Movistar het tempo in de achtergrond stevig onderhielden. Romain Bardet werd hiervan op de Col du Soulor het eerste slachtoffer. Bardet zou uiteindelijk ruim 20 minuten verliezen. Aan de voet van de slotklim, de Tourmalet, waren vrijwel alle vluchters al ingelopen. Vervolgens werd bergop door middel van de logica van de versmachting een afvalkoers georganiseerd zoals we die vaker van Team Sky hebben gezien. De eerste slachtoffers van naam en faam waren Simon Yates, Daniel Martin en Fabio Aru. Daarna moesten ook Na├»ro Quintana, Enric Mas, Richie Porte en Alejandro Valverde het hoofd buigen. Vlak onder de top gingen ook Fuglsang, Barguil en Uran eraf nadat Jumbo-Visma met Laurens de Plus en George Bennett de boel verder in brand stak. Daardoor delfde ook Geraint Thomas ten slotte het onderspit, terwijl Julian Alaphilippe volhield en Thibaut Pinot de dagzege greep. De getoonde zwakte door Thomas betekent dat de kaarten in deze Tour nog lang niet geschud zijn en meerdere renners de eindzege serieus aan de horizon zien gloren. Morgen is de derde etappe van het Pyrenee├źndrieluik met wederom aankomst bergop.

In het HUMCOVEN TOURSPEL heeft Sander Verhaegh vandaag niet standgehouden. Wim Janssen is de nieuwe leider. Sander is wel nog tweede met Niels Bosten in zijn spoor. Niemand in de top tien kon vandaag echt zijn stempel drukken via een significante dagscore. Daardoor blijft het ultraspannend. Zo slinkt het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 van 41 naar 27 punten. In de achtergrond doen Dennis Bravenboer en Marco de Keijzer goede zaken. Zij kloppen hard op de deur van de top tien.

De dagprijs is voor oud-winnaar van het HUMCOVEN TOURSPEL Tristan Bosch. Hij scoort een knappe tien op tien en steekt daarmee 8 euro in de pocket. In het allroundklassement is het daarentegen huilen met de pet op voor Tristan. Hij staat vooralsnog niet in de top 100. Wim Janssen is tweede in de dagprijs, Ron van Roseveld derde en Math Cobben vierde. Michiel Daamen, Bertie van Oppen en Fernand Tielens eindigen gedeeld vijfde en verdelen 1 euro onder elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.