Bergkoning zegeviert ook in eerste Pyreneeënrit

Julian Alaphillipe heeft zijn tweede ritzege geboekt in deze Tour. Hij was de beste in de eerste rit van drie  etappes door de Pyreneeën, waar normaal gesproken de beslissingen vallen voor het algemene klassement. Een knappe prestatie van de bergkoning daar deze rit trok over de Col de Portet d’Aspet, de Col de Menté en de Col du Portillon.

In tegenstelling tot hetgeen de renners morgen wacht, was het vandaag een lange rit met aankomst bergaf. Opnieuw een goede kans dus voor renners met klimmersbenen en aanvallende ambities. Toch duurde het even voordat de juiste ontsnapping ontstond; ondertussen werden de renners ook opgehouden door stakende Franse boeren. Uiteindelijk wisten liefst 47 renners in de goede ontsnapping te zitten. Op de Portet d’Aspet viel deze grote kopgroep uiteen. Philippe Gilbert dook als eerste de afdaling in, maar sneed een bocht verkeerd aan en duikelde daarna het ravijn in. Gelukkig kon hij zijn weg alsnog vervolgen, maar morgen zal hij niet meer opstappen. Op de slotklim bleken Gesink en Mollema goed, maar Adam Yates was het sterkst. Hij kwam solo boven op de Portillon. De Brit leek daarmee zijn mislukte Tour alsnog glans te gaan geven, echter ging hij pijnlijk onderuit in de afdaling naar finishplaats Bagnères-de-Luchon. Julian Alaphillipe ontpopte zich vlak achter hem als een van de beste dalers van het peloton. Hij profiteerde van Yates zijn val en kwam als eerste beneden over de streep. Spaans kampioen Gorka Izagirre werd tweede, Yates mocht zich troosten met een derde plek. In de groep der favorieten daarachter gebeurde niets spannends.

Ook in de allroundstand van het Humcoven Tourspel gebeurt al enige tijd niet heel veel spannends. Mike Deswijzen heerst en controleert zijn voorsprong voorlopig eenvoudig. Sinds etappe 5 heeft hij de leiding en zo goed als al die tijd zijn Maarten Schoemaker, die het vandaag moeilijk had zonder Yates op zijn lijstjes, en Dennis Wellink zijn eerste achtervolgers geweest. Nelly Cortenraad en Jan Matheeuwsen doen goede zaken in de top tien, waar we ook Robin Olzheim en George van der Velden zien binnenkomen. Met Alaphilipe, Yates en Mollema op de (heuvel)klimlijst weten André Zegers, Fernand Tielens, Michel Laven, Bjorn Molling en Wim Janssen ieder 4 euro te winnen in het dagprijsklassement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.