Bernal zet Tour naar hand in etappe die geen winnaar kent

Egan Bernal is de morele, en eigenlijk nog meer dan dat, winnaar geworden van de tweede Alpenrit in deze Tour. Een rit die nog lang in menig wielergeheugen gegrift zal blijven staan. Er was volop koers tot aan de Col de l’Iseran. Bernal kwam op de top na een scherpe damerage uit de groep der favorieten als eerste boven samen met Simon Yates, die al vanuit de ontsnapping een voorsprong had. Bernal trok vol door op de top van de l’Iseran en een minuutje daarachter kwamen zijn concurrenten, rustig de regenjasjes aantrekkend, boven. Al snel bleek de afdaling dieper richting dal onbegonnen en gevaarlijk werk. Door extreme weersomstandigheden was een deel van de route niet langer begaanbaar, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de koers te neutraliseren. De tijden van doorkomst op de Col de l’Iseran werden dientengevolge als uitgangspunt genomen voor het algemene klassement.

In dat klassement volgt Alaphilippe, die moest lossen op Col de l’Iseran, nu op vijfenveertig seconden van Bernal. De Colombiaan is dus de nieuwe leider. Zijn ploeggenoot Geraint Thomas is derde op een dikke minuut, vlak voor Steven Kruijswijk. Emanuel Buchmann complimenteert de top vijf. Thibaut Pinot is weggevallen uit het klassement en moest vandaag tijdens de rit na een spierscheuring zelfs de Tour in zijn geheel verlaten. Opnieuw een deceptie voor de Fransman, die tot voor vandaag nog een van de grootste kanshebbers op eindwinst was.

Morgen zal de Tour, mits de weersomstandigheden niet opnieuw zorgen voor een ander scenario, verdergaan met de voorlaatste etappe naar Val Thorens. Aangezien de Tourorganisatie geen officiële etappe-uitslag heeft opgemaakt, maar enkel volstaat met de tijdsverschillen tussen renners op de Col de l’Iseran, zal het Humcoven Tourspel conform haar reglement ook geen etappe-uitslag opmaken en geen punten toekennen aan de verschillende renners. Aanvullend is er ook geen dagprijsklassement. Het geld dat niet uitgekeerd wordt vandaag, zal op een of andere manier terugvloeien in het spel. De ene renner in de Tour en deelnemer aan het Tourspel zal dit alles een geluk beschouwen, de ander als een zwaar gelag. En dat alles in onze dertiende editie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.