Daniel Martin als eerste boven op Mûr-de-Bretagne

De rit met aankomst op de steile helling Mûr-de-Bretagne is gewonnen door Daniel Martin. De Ier onderstreept daarmee zijn klasse als puncher.  Achter hem eindigt verrassend Pierre Latour als tweede. De jonge Fransman lijkt een vrije rol te hebben bij zijn ploeg AG2R, waar kopman Romain Bardet in de slotkilometer moest lossen. Alejandro Valverde, de koning van de Muur van Huy, is dit soort aankomsten ook op het lijf geschreven. Hij wist dan ook als derde te finishen vanuit de groep der favorieten, waarin ook Gele Truidrager Greg van Avermaet stand wist te houden.

Favoriet voor de eindzege Chris Froome verloor een aantal seconden op de klim. Tom Dumoulin reed in de laatste vijf kilometer lek. De Maastrichtenaar verloor daardoor kostbare tijd en kreeg bovendien twintig seconden tijdstraf van de jury vanwege opzichtig stayeren achter de ploegwagen. De aanloop naar de Mur was overigens alles behalve rustig. QuickStep, teleurgesteld in de meters die de collega sprintploegen afgelopen dagen op het vlakke op kop hadden gereden, besloot het op de kant te gooien en een waaier te trekken. Roglic en Fuglsang waren de grootste slachtoffers van naam, maar zij wisten tijdig terug te keren in het peloton en reden een goede slotklim.

Mike Deswijzen weet zijn voorsprong in het allroundklassement van het HUMCOVEN TOURSPEL uit te bouwen. Dennis Wellink is op plek twee zijn eerste achtervolger, maar moet al 29 punten toegeven op de politiefunctionaris in zijn stad. George van der Velden is nu nummer 3. Verder valt de sprong op die Jan Matheeuwsen maakt; hij vliegt 19 lijstjes voorbij de top tien in. De dagprijs van deze etappe is voor organisator Bjorn Molling, hij zinspeelde met zijn tweede daglijst vooral op deze rit. Hij laat daarbij debutant Andre Zegers, George van der Velden en Michel Laven achter zich. De vijfde dagprijs wordt onder drie deelnemers gelijkelijk verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.