De Gendt levert huzarenstukje af in Saint Etienne

Thomas de Gendt zegeviert in het Centraal Massief. Hij zat in de viertallige kopgroep van de dag die vlak na de start ontstond met onder andere de hardrijders Alessandro De Marchi en Niki Terpstra. Van de kopgroep werd gedurende zo wat de hele etappe gedacht dat deze niet voor winst zou gaan strijden, zeker niet toen Education-First en Astana op kop gingen beuken in de laatste vijftig kilometer. De Gendt sprong echter gedurende de hele dag zuinig met zijn krachten om en wist diep in de reserves te tasten en zo de overwinning zeker te stellen. Achter De Gendt wordt Thibaut Pinot knap tweede; De Franse Tourhoop solliciteert daarmee nadrukkelijk naar het eindpodium in Parijs; Julian Alaphilippe, die samen met Pinot op pad ging op een van de laatste heuveltjes van de dag, eindigt als derde. Dat is ruim voldoende om het geel weer over te nemen van Giulio Ciccone. Alaphilippe zal morgen op Quatorze Juillet – de Franse feestdag – ongetwijfeld een prachtige dag tegemoet gaan.

In het HUMCOVEN TOURSPEL schuift de top – na de toch wat onverwachte tweede plek van Thibaut Pinot – als een harmonica in elkaar. Bovenaan prijkt nog steeds de naam van Sander Verhaegh, maar zijn voorsprong op de huidige nummer tien, Matthijs Didden is slechts 33 punten. Meer en meer gaat doorwegen dat sommige renners tot op heden een zeer laag puntenaantal hebben met weinig perspectief op verbetering. Het gaat dan op dit moment met name om Valverde, Schachmann en Boasson Hagen. De eerste lijst die geen van deze namen kent is die van Bjorn Molling, zeker een lijst dus om in de gaten te houden. Vandaag is ook de eerste voor het spel significante renner uitgevallen, namelijk Christophe Laporte; dat lijkt gunstiger dan het is, gezien voordat de bergen opdoemen er eerst nog een heuvelrit en twee vlakke ritten op het programma staan.

De dagprijs gaat weer eens naar Wim Janssen uit Beek, die tot nu toe een zeer succesvol Tourspel kent. Maurice Vossen, Bennie Tolenaars en Bertie van Oppen completeren de top vijf van de dag – wetende dat Wim Janssen ook nog op een gedeelde plek vier terug te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.