Fraile redt de meubels voor Astana

Omar Fraile wint op fraaie wijze de veertiende etappe in deze ronde, een overgangsrit naar Mende met aankomst op de Montée Laurent Jalabert. De klimmer van Astana, die daarmee eindelijk weer eens voor een Spaanse etappezege in de Ronde van Frankrijk zorgt, blijkt uiteindelijk de sterkste en slimste van een oorspronkelijke kopgroep van maar liefst 32 renners. In die kopgroep reden onder meer groenetruidrager Peter Sagan, bolletjestruidrager Julian Alaphilippe, en de Belgen Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven. Laatstgenoemde leek de Belgische nationale feestdag een speciaal tintje te gaan geven toen hij als eerste – met een voorsprong van een dikke anderhalve minuut – aan de slotklim mocht beginnen. Stuyven, die niet over de beste klimmersbenen van het peloton beschikt, strandde echter in de laatste kilometers. Voor de Belg een soort van déjà vu;  twee jaar geleden immers leek hij in zijn eerste Tour ook lange tijd op weg naar etappewinst in de rit naar Montpellier. Toentertijd werd hij op het laatste moment nog door een aanstormend peloton overruled, dit keer wisten Fraile en Alaphilippe hem nog te passeren en hielden hem zo van de etappezege af. De winst van Fraile betekent eindelijk succes voor het tot op heden vrij anoniem optredende Astana deze Tour.

Ver achter de koplopers eindigde de groep der favorieten. Het leek lange tijd alsof het peloton een extra rustdag had genomen. Op de slotklim waren wederom de klim-tijdrijders de sterkste, al reed Dan Martin wel op een ongelukkig moment lek. Dumoulin en Roglic vielen aan in een poging tijd in te lopen op Froome en Thomas, de twee kopmannen van Sky. De Sloveen van Lotto Jumbo passeerde uiteindelijk een tiental seconden voor Thomas, Froome en Dumoulin de streep. De Fransman Bardet moest tijd prijsgeven, net als onze landgenoot Kruijswijk en de Colombiaanse pocketklimmer Quintana.

In het Humcoven Tourspel haalt de lijst van Giel & Beppy Klaver onder de allroundlijsten de meeste punten met een bescheiden aantal van 68. De top drie in het allroundklassement scoort met 39 punten even goed. Verder zijn het vooral de lijsten met Alaphilippe die een paar plekken kunnen stijgen ten opzichte van de lijsten zonder de man in de bolletjestrui. Ron van Rosevelt wint de dagprijs. Het tweede lijstje van de Zeeuw mag zich daarmee ook meteen het meest lucratieve lijstje noemen in dit klassement. Plek twee wordt gedeeld door een drietal lijsten, hetgeen ook voor plek vijf het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.