John Degenkolb wint eindelijk een Tourrit!

John Degenkolb strijdt al lange tijd mee in de Tour voor ritzeges. Tot nu toe viel het kwartje nog niet de kant op van de sterke bonk uit Gera. Vandaag echter was Der John de allersterkste in koers en kon hij het karwei ook afmaken in de straten van Roubaix. Degenkolb bewaart goede herinneringen aan dit centrum van de wielerepiek. In 2015  vierde hij er op de wielerbaan zijn grootste triomf en mocht hij de beroemde steen omhoog houden – zijn laatste grote zege.

Samen met Greg van Avermaet en Yves Lampaert maakte Degenkolb zich uit de voeten op Camphin-en-Pévèle, de laatste serieuze kasseistrook van de dag. Daarachter kwam geen georganiseerde jacht tot stand en dus mochten de twee Belgen en de ene Duitser het voor winst uitzoeken. Het was de Duitser die aan het langste eind trok. Na eerdere ritzeges in de Vuelta en de Giro, heeft Degenkolb nu dus ook een Tourzege binnen. Hij was daar zeer emotioneel onder; niet gek gezien het onheil dat hem de afgelopen jaren ten deel is gevallen. Het grootste slachtoffer van vandaag was Richie Porte, die met een gebroken sleutelbeen de Tour moest verlaten. De enige grote naam die vandaag veel tijd verloor was Rigoberto Uran. Hij zal om een top 5 klassering te behalen aan het eind van deze Tour for moeten gaan uithalen in de bergen. Al met al is de schade van een dagje kasseien dus meegevallen.

In het Humcoven Tourspel gaat Mike Deswijzen nog altijd fier aan kop. De voorsprong op Maarten Schoemaker, Dennis Wellink en André Zegers blijft min of meer gelijk. Er zijn geen grote veranderingen in de top tien. Vanaf dinsdag zal de dynamiek van de klimgeiten in het spel komen als de eerste zware Alpenetappe op het programma staat. Wat zeker is, is dat op de winnende lijsten John Degenkolb zal moeten staan; slechts 35% gekozen, maar al bijna 100 punten binnengesleept. De lijst van Mike Deswijzen kent op het eerste oog slechts twee mogelijke zwakke punten, Froome en Roglic. Gaat de concurrentie hem hier nog op pakken of wordt het na een week Tour al rustig uitrijden naar Parijs?

De dagprijs is een prooi voor Lars Vrancken, die met zijn lijstje speciaal op deze rit mikte. Tom Dijkerman en Mathijs Didden delen in de vreugde op een gedeelde plek 2. Zoon en vader Volders vervolmaken de top 5 van de dag.

Morgen is er een rustdag voor de renners, dinsdag gaan we dus weer verder met het Humcoven Tourspel. Uiterlijk dinsdag zal ook de head-to-head beschikbaar worden op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.