Nibali maakt vedettestatus waar

In het ski-oord Val-Thorens geeft Vincenzo Nibali zijn bleke Tour alsnog kleur door vanuit de ontsnapping van de dag de laatste bergrit van deze Tour te winnen. Het gat op de groep der favorieten was in de laatste 10 kilometer nooit groter dan 1 minuut en toch wist de Haai van Messina op basis van zijn ervaring en taaiheid de klus te klaren. Hij werd daarbij wel geholpen door Team Ineos dat het niet nodig achtte om alsnog een ritoverwinning mee te pakken. Waarschijnlijk wilde men bij Team Ineos zich ook niet de woede van het Franse publiek op de hals halen door via een goede eindklassering van Egan Bernal de bolletjestrui van Romain Bardet over te pakken. Doordat het vrij rustig bleef in de groep der favorieten – de meeste renners waren ook zichtbaar vermoeid na de vele inspanningen van de afgelopen weken – is de Tour in de laatste bergrit wel enigszins als een nachtkaars uitgegaan. Het gehoopte spektakel is er niet gekomen. Wat er wel kwam was het door het ijs zakken van Julian Alaphilippe. Nadat de Franse chouchou gisteren al moest buigen voor Egan Bernal, zag hij vandaag Thomas, Kruijswijk en Buchmann langszij komen. Podiumaspiraties die er nog mochten zijn geweest, gingen in rook op.

In het HUMCOVEN TOURSPEL breidt Wim Janssen zijn voorsprong weer uit op de concurrentie. Het gat op Jean Houben en Beppie Klaver groeit fors. Verliezers van de dag zijn Michiel Ghijsen en Sander Verhaegh. Zij zakken terug tot onderin de top tien. Hiervan profiteren Niels Bosten, Lorraine & Harmen, Stefan Dreezen en Ralph Dreessen, die allemaal drie plekken stijgen. Verder schiet titelhouder Mike Deswijzen als een komeet omhoog naar plek twaalf waarmee een plekje in de eregalerij weer binnen handbereik ligt. Opmerkelijk is ten slotte dat waar het gat vanaf de nummer tien positie naar het podium gisteren nog 58 punten was, dat gereduceerd is naar 17 punten. Het wordt dus nog superspannend met de traditionele slotrit van morgen en de eindvoorspellingen voor de boeg.

De DAGPRIJS is vandaag voor Math Cobben. Door de extra turbo van de puntenbooster passeert hij Bram Jansen, Bjorn Molling en Roy Zwakenberg die gedeeld tweede eindigen. Daarachter eindigen Jack Molling, Pierre Thijssen en Bertie van Oppen als vijfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.