Sky (voorlopig) oppermachtig

Sky heeft flink huisgehouden in de tweede Alpenetappe. Alle favorieten voor de eindzege behalve Tom Dumoulin kregen bijna een minuut aan de broek gesmeerd van Geraint Thomas en Chris Froome. Voor Thomas was het helemaal een topdag met de dagzege en de overname van de gele trui van Van Avermaet.

De korte etappe met aankomst op La Rosière – een kopie van de zesde etappe in de Dauphiné – startte met een strijd om de bergpunten op de Col du Bisanne. Barguil, Caruso, Navarro en Sicard kwamen op deze eerste klim van de dag voorop en werden weldra vergezeld door Alaphilippe en Van Garderen. De nieuw gevormde groep had een kleine voorsprong op de andere aanvallers van de dag. In de afdaling van de Col du Bisanne troepten alle renners ontsnapt waren weer samen. De ploeg van Barguil, Fortuneo-Samsic nam vervolgens op de tweede col van de dag, de Col du Pré, het initiatief in de hoop de Franse chouchou (‘lieveling’) van vorig jaar de dagoverwinning te schenken. Zo ver zou het nooit komen.

Het bal der favorieten werd op de col du Pré geopend door Alejandro Valverde die met zijn demarrage preludeerde op verdere aanvallen van Movistar in een poging een barst in het harnas van Sky te slaan. Zover zou het ook nooit komen. In de lange afdaling van het verlengstuk van de Col du Pré, de Cormet Roselend, zag ‘onze’ Tom zijn kans schoon om naar Valverde toe te rijden. Il Imbatido was echter al zo stukgereden, dat hij Dumoulin van weinig waarde meer kon zijn. Op de laatste col van de dag zat Dumoulin al snel alleen. Achter hem werd het tempo door de Skytrein langzaamaan opgevoerd, waarbij telkens meer favorieten moesten lossen; alleen Quintana, Nibali, Landa, Bardet, Kruijswijk en Roglic bleven over van de concurrentie. Een zestal kilometer onder de top blies Thomas zijn eigen trein met een scherpe demarrage op en reed in een strak tempo op en over Tom Dumoulin heen om enkele honderden meters voor de finish de laatst overgebleven aanvaller van de dag, Mikel Nieve, te overrulen. Daarachter had ook Chris Froome inmiddels de concurrentie ter plekke laten staan.

De vraag is of Sky haar dominantie kan doortrekken morgen als aankomst op Alpe d’Huez ligt en in de komende week als de Pyreneeën op het programma staan? Of volgt er een postnatale Girodip voor Froome en een klassieke slechte dag voor Thomas? Mike Deswijzen is het misschien allemaal een zorg. Hij is nog steeds de onbedreigde koploper in het Humcoven Tourspel. En dat al ruim zeven etappes. Maarten Schoenmaker heeft inmiddels twee ijzers in het vuur en bezit de tweede en vierde plek. Dennis Wellink staat al enige tijd derde. Daarachter is Stefan Dreezen nieuw in de top tien. Robin Olzheim klimt met stip naar elf.

De dagprijs is een prooi voor een kwartet. Charles en Brigitte Mekes, Hub Delahaye, Leon Tap en Michiel Daamen delen de vreugde. Zij scoren zeven op tien. Wim Janssen eindigt als vijfde. Vooral de puike prestatie van Tom Dumoulin zal velen verrast hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.