Succesvolle Tour Lotto-Soudal bekroont met tweede ritzege Caleb Ewan

Caleb Ewan mag opnieuw het hoogste podium bestijgen. In de massaspurt in de straten van Nimes is hij Elia Viviani, Dylan Groenewegen en Peter Sagan te vlug af.  Voor Lotto-Soudal betekent het alweer de derde ritzege van deze Tour. Met de Australiër Caleb Ewan heeft de ploeg een waardig opvolger van de Duitser André Greipel in huis. Behalve succesvol zijn voor Lotto-Soudal heeft Ewan echter niet zo veel gemeen met de Gorilla. Voor overeenkomsten met andere sprinters moeten we eerder kijken naar de op dit moment ietwat betreurde Brit Marc Cavendish. The Pocket Rocket volgt namelijk dezelfde route als Cavendish die in 2008 in de Tour ook zowel in Toulouse als in Nimes beslag legde op de etappe. Caleb Ewan heeft daarnaast nog meer zaken gemeen met The Manx Express: beide zijn gedrongen en hebben dezelfde stijl van sprinten. Bovendien was Mark Cavendish de laatste jongere voorafgaand aan Caleb Ewan die in iedere grote ronde een etappe wist te winnen. Mark Cavendish won in 2008 toen hij zegevierde in Chateauroux, Toulouse, Narbonne en NIies overigens niet op de Champs-Elysées, maar viel uit in een zware bergrit. Voor Ewan is het te hopen dat deze route voor hem wat anders zal verlopen en hij wel Parijs zal halen  om daar te triomferen.

Grote verliezer van de dag is Jakob Fuglsang, die na een tweede valpartij deze Tour, de moraal niet meer had om door te gaan voor een top tien plek in het eindklassement en gebroken afstapte. Het uitvallen van Fuglsang zal voor een nieuwe dynamiek zorgen in het HUMCOVEN TOURSPEL; wie beschikt er over de beste invaller? Op dit moment gaat Wim Janssen nog steeds ruimschoots aan de leiding met in zijn spoor Niels Bosten. Wim loopt zelfs een paar punten uit door het gesprokkel van Van Avermaet. Sander Verhaegh klimt aan de hand van Andrea Pasqualon terug naar het podium. Daarachter is het stuivertje wisselen zonder al te grote veranderingen.

In het HUMCOVEN DAGPRIJSKLASSEMENT is voor het eerst de PUNTENBOOSTER van kracht, die direct een significante invloed uitoefent. In plaats van deling onder 20 deelnemers wordt de dagprijs verdeeld onder 8 deelnemers. De winnaars scoren 10 op 10 met een 13% booster, zodat het normale maximum van 225 punten verruild wordt voor het maximum van 254 punten. George van der Velden en Jan Matheeuwsen profiteren met hun sprintlijsten het meest.

6 reacties op “Succesvolle Tour Lotto-Soudal bekroont met tweede ritzege Caleb Ewan

 1. Volgend jaar dan maar geen daglijsten meer insturen. Als je allroundlijsten het een beetje goed doen, spelen je daglijsten een week lang voor spek en bonen mee.. Of alleen een allroundlijst insturen die gegarandeerd onderaan eindigt om in de laatste week alle dagprijzen op te rapen..?

 2. Ik ben het volledig eens met Kaj.
  I.p.v. een puntenbooster kun je ook b.v. voor de daglijsten de 1e 15 van een etappe mee laten tellen. Dan heb je misschien minder kans dat er meerdere zijn die deze allemaal goed hebben.

 3. Puntenbooster zal onder andere op basis van verkregen feedback aangepast worden richting volgend jaar. Een innovatie is vaak na een keer proberen verre van perfect. @Kaj, wel een beetje jammer om achteraf ietwat cynisch te reageren en niet in een eerder stadium feedback te geven. De spelregels waren vooraf bekend.

  • Mijn fout om er niet eerder iets over te zeggen, daar hebben jullie bekijk in! Maar ik heb het fenomeen ook niet echt overdacht van tevoren, ik had niet gedacht dat het deze invloed zou hebben.
   Ik constateer wel dat mensen die in het allroundklassement nu net boven de middenmoot op een kansloze plek staan hiermee meteen ook quasi kansloos zijn voor de dagprijzen. En ondertussen worden de dagprijzen gisteren opgeraapt door sprinterslijstjes die wél al flink gescoord hadden. Ik preek misschien voor eigen parochie, maar nu moet er wel iets heel vreemds gebeuren wil ik nog iets winnen. M’n allroundlijst doet het te slecht om mee te doen voor de prijzen, maar ook te goed om die puntenbooster te krijgen, met als gevolg dat er eigenlijk helemaal niks meer te winnen valt (of het moet heel gek lopen).. Ik begrijp de overdenking dat jullie het voor de slecht scorende allroundlijsten toch interessant willen houden in de laatste week, maar daarmee creëren jullie onbedoeld weer een nieuwe groep mensen voor wie de laatste week nu voor spek en bonen lijkt te zijn.. Slechts mijn overdenkingen, sorry als ik wat cynisch over kom/kwam

 4. @Kaj In je kanttekeningen bij de Humcoven Puntenbooster zit zeker een kern van waarheid. Wij zullen dit richting volgend jaar meenemen. Dank voor feedback. Het doel was zeker zoals je aangeeft “ik begrijp de overdenking dat jullie het voor de slecht scorende allroundlijsten toch interessant willen houden in de laatste week” en we moeten beter proberen te vermijden zoals jij ook aangeeft “daarmee creëren jullie onbedoeld weer een nieuwe groep mensen voor wie de laatste week nu voor spek en bonen lijkt te zijn.”

 5. In de top vijf van de dagprijs van vandaag (24-7) is alleen Armand Jeurissen die de puntenbooster heeft. M.a.w. het kan dus ook gewoon zonder booster. Gisteren was ook een (te) standaarduitslag om individueel onderscheidend te scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.