Waagstuk van Kruijswijk wordt niet beloond

Steven Kruijswijk had onvoldoende jus in de benen in de beklimming van Alpe d’Huez en ziet daardoor zijn lange solo niet beloond worden met een overwinning op de ‘Hollandse Berg’. Het is de Brit Geraint Thomas die wederom een Alpenetappe wint. ‘G’ (uitgesproken al ‘dzjie’) toonde zich de sterkste in de eindspurt ten opzichte van concurrenten Dumoulin, Landa, Froome en Bardet; hij verstevigt daarmee zijn positie van geletruidrager. Ligt een broedertwist op de loer nu Thomas zelfzekerder lijkt dan ooit? Team Sky heeft al eerder met dat bijltje moeten hakken.

Vincenzo Nibali die op enkele kilometers van de top ongelukkig onderuit ging door een aanvaring met een motard eindigde op een tiental seconden als zevende net achter de Sloveen Primoz Roglic. Voor de neutrale kijker zou het mooi zijn als de haai van Messina nog wat van zijn tanden kan laten zien in de Pyreneeën. Een van de grootste opponenten van Froome voorafgaande aan de Tour, Naïro Quintana, moest vandaag het hoofd buigen en lijkt ver weg van de vorm waarmee hij ooit naar het podium van de Tour de France fladderde. Ploeggenoot Mikel Landa lijkt overduidelijk de nieuwe kopman van Movistar, want ook Valverde, Il Imbatido, sneuvelde op het slagveld. Het was een dag die nog meer ‘slachtoffers’ eiste. Sprinters Gaviria, Greipel en Groenwegen gaven er de brui aan, waar Cavendish en Kittel dat gisteren al deden. Uran stapte wegens blessures al niet meer op en favoriet voor het eindpodium, Adam Yates, kende een totale offday.

In het Humcoven Tourspel was het ‘another day at the office’ voor Mike Deswijzen. Het is met de ontwikkelingen van de laatste twee dagen redelijk duidelijk geworden dat de overwinning in het Humcoven Tourspel vrijwel zeker tussen hem en Maarten Schoemaker zal gaan. Maarten had het ‘geluk’ vandaag iets dichterbij te komen door de inzet van Tom Dumoulin. Voor Mike zal Tom er vanaf morgen echter ook in komen, waarmee Mike met Yates en Martin speelt tegenover Laporte. Voor de spankracht in het spel zal veel ervan afhangen hoeveel zin de sprintersploegen nog hebben om voor de overwinning te rijden.

De dagprijs is gepakt door Charles & Brigitte Mekes. Een prachtige prestatie met 10/10. Hub Delahaye, Leon Tap en Michiel Daamen bezetten gezamenlijk plek twee. Wim Janssen wordt vijfde. Vrijwel geheel een kopie van gisteren dus, wat niet gek is, met vrijwel dezelfde etappeuitslag.

Update: Vincenzo Nibali heeft een gebroken rugwervel opgelopen en zal daardoor forfait moeten geven voor de etappe van morgen. We zullen dus geen haaientanden meer zien in het peloton in de Pyreneeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.