Wout van Aert slaat toe in Albi

Wout van Aert wint de sprint van een uitgedund peloton in Albi. Hij klopt als niet-rassprinter in zijn eerste Tour de France sprintbommen Elia Viviani, Peter Sagan en Caleb Ewan. Een prestatie die Van Aert enorm veel aanzien zal bezorgen. Groen gloort aan de horizon in de aankomende jaren. De winst van Van Aert betekent overigens de vierde overwinning voor Jumbo-Visma deze Tour en de derde overwinning voor onze Zuiderburen. Verliezers van de dag zijn Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Uran. Op zo’n 35 kilometer van de streep bleken zij en hun ploegmaten niet oplettend genoeg en werden ze uit de wielen gereden in de waaier die getrokken werd door Team Ineos en Deceuninck-Quickstep. De schade bedraagt een dikke anderhalve minuut. Vooral voor Uran zijn de druiven zuur, omdat zijn ploeg nog de aanzet had gegeven om tot waaiervorming over te gaan zo’n 20 kilometer eerder. Een andere verliezer is Mikel Landa; hij zat in de eerste waaier, maar belandde in de greppel na een duwtje van Julian Alaphilippe veroorzaakt door een tik tegen zijn achterwiel van Warren Barguil; na zijn val moest Landa vanuit een derde groep kansloos achtervolgen. Hij kreeg meer dan twee minuten aangesmeerd.

In het HUMCOVEN TOURSPEL staat Sander Verhaegh voor de tiende dag op rij op kop. Alejandro Valverde blijft zijn grootste achilleshiel; die staat nog altijd op nul punten genoteerd. In zijn kielzog bezet Wim Janssen nu plek twee; hij wipt over Niels Bosten heen. Daarachter schuiven Michiel Ghijsen en Bjorn Molling een paar plekken op. Jean Houben komt door zijn uitstekende dagscores met twee lijsten de top tien binnen. Lorraine & Harmen zijn de grootste verliezer in de top tien. Zij spelen geen Wout van Aert en zakken daarom van vijf naar tien.

In het dagprijsklassement kan Wim Janssen de champagne wederom ontkurken. Met Van Aert en Van Avermaet op zijn sprintlijst kan hij de beste papieren voorleggen. Wim heeft als eerste van alle deelnemers zijn inschrijfgeld al helemaal terugverdiend. Jan Matheeuwsen, Pieter de Graaf en Roger Vrancken worden gedeeld tweede. Jan Matheeuwsen levert een bijzondere prestatie door dit met maar liefst drie lijsten te doen.

Morgen is het rustdag en zal er dus geen stand gepubliceerd worden. Woensdag wacht nog een vlakke etappe, voordat we op donderdag de Pyrenee├źn intrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.